Expres

BRAȘOV. 20% din impozitul plătit statului pot ajunge la pacienţii Hospice

 

Hospice Casa Speranţei încheie mâine campania de strângere de fonduri ce se adresează companiilor care înregistrează profit în acest an. Acestea pot direcţiona, fără nici un cost, până la 20% din acest impozitul pe profit pentru a susţine cauze umanitare prin intermediul Legii sponsorizării, aflată în vigoare de 21 de ani, dar încă puţin cunoscută şi folosită de firmele din România. Mâine este ultima zi în care patronii pot decide cui dau 20% din profitul obținut, procentaj care, altfel, ajunge tot la stat. Fondurile colectate vor fi folosite pentru îngrijirea paliativă a persoanelor care suferă de boli incurabile.
În campania Hospice de anul trecut, organizaţia a colectat 1.618.972 de lei, de la 188 de companii, o creştere de 59% faţă de 2013. „Cu fondurile pe care ne propunem să le strângem în acest an vom putea oferi gratuit 6.000 de vizite la domiciliul bolnavilor, 4.000 de zile de internare în unităţile cu paturi din Bucureşti şi Braşov, precum şi 3.000 de participări în centrele de zi”, arată reprezentanţii Hospice, într-un comunicat.
Potrivit Legii nr. 32/1994, societăţile comerciale pot direcţiona până la 20% din impozitul pe profit către organizaţii neguvernamentale, în limita a 0,3% din cifra de afaceri, limită care se va majora la 0,5% în 2016. Doar 21% dintre firmele care au realizat profit în 2014 au utilizat-o pentru a direcţiona fonduri către organizaţiile non-guvernamentale, conform datelor furnizate de ANAF fundaţiei Hospice Casa Speranţei. Companiile pot redirecţiona aceşti bani, fără niciun cost, până la finalul anului. Actele şi informaţiile complete referitoare la procedură pot fi găsite pe site-ul de campanie, la adresa 20.hospice.ro.
Datele ANAF mai arată că, în 2014, 137.909 de societăţi comerciale au realizat profit. Dintre acestea, doar 28.545 au înregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totală direcţionată anul trecut fiind de peste 554 de milioane de lei. O analiză Hospice a concluzionat că suma totală care putea fi direcţionată de companii către sectorul non-profit prin sponsorizare în 2014 ajunge la 1.412.412.395 de lei, echivalentul a 318 milioane de euro. Cu doar o treime din această sumă, s-ar putea construi în România 16 de centre de îngrijiri paliative, care să ofere servicii gratuite pentru 32.000 de persoane cu boli incurabile pe o perioadă de 12 luni.
În fiecare an în România peste 150.000 de persoane au nevoie de îngrijiri paliative în lupta lor cu o boală incurabilă. Mai puţin de 7% dintre aceştia primesc sprijin la momentul potrivit. Hospice crede în îngrijirea paliativă ca drept al omului.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button