Expres

BRAȘOV. 18 grade în clase la iarnă / Facturi mai mici la încălzire pentru abonații SPLT

  • calorifer.jpeg
 

Chiar dacă, din estimările autorităților, în iarna care urmează vor plăti facturi mai mici pentru încălzire, brașovenii sunt sfătuiți să păstreze în locuințe temperaturi de 18 grade Celsius, maxim 20. Asta, dacă nu vor să rămână în frig. 18 grade Celsius  va fi temperatura și în școlile branșate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Brașov, după cum a precizat directorul Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT), Mircea Marin.

„Sunt probleme foarte mari cu gazul. Brașovul stă bine față de București sau alte municipii, însă, recomandările sunt să facem economie, pe cât se poate. Adică nu mai stăm la 24 – 25 de grade. Vă dau un exemplu concret: miercuri vom merge la Liceul «Grigore Moisil», la Informatică. Ca un preambul pot să vă spun că luna trecută a ieșit normativul NP 10, care reglementează temperatura în unitățile de învățământ. Conform acestui normativ, temperatura în sălile de clasă este 18 grade, cu posibilitate de mărire până la 20 pentru spații gen cancelarii, alte săli, laboratoare ș.a.m.d. Eu nu te forțez să stai la 19 grade. Tu poți să stai și la 25 de grade, doar că, în a 24-a zi, să zicem, o să te trezești că nu mai ai gaz”, a precizat Mircea Marin.

El a dat asigurări că Brașovul este acoperit deocamdată, pentru că a făcut stocul de gaz la 60%, iar în perioada următoare va fi completat la 100%. Pentru a trece iarna, e nevoie, însă, de economie.

Livrarea agentului termic va începe, conform legislației, abia când temperatura va scădea, trei zile consecutive, sub 10 grade. Până atunci, vor fi făcute probele pentru rețea, în jurul datei de 26 septembrie. „Vorbim de probele cu agent, efectiv, pentru că noi suntem deja în revizii și în probe la acest moment. Încărcăm instalațiile să vedem dacă mai sunt ceva probleme. Cu siguranță vor mai fi. Din experiența pe care am căpătat-o în cei 5 ani de existență a SPLT-ului, cu siguranță vor exista debranșări ilegale, cu siguranță, ca și consecință, vor fi inundații”, a adăugat Mircea Marin.

Probele efective cu agent termic vor începe undeva în jurul datei de 26 septembrie și vor fi anunțate din timp.

În prezent, în municipiul Brașov mai sunt în sistem aproximativ 5.400 de abonați casnici, pe lângă instituții, școli sau agenți economici.

Rebranșări la sistemul centralizat 

Pe de altă parte, în sezonul rece 2022 – 2023, abonații SPLT Brașov vor plăti un preț mai mic pentru gigacalorie, datorită scăderii TVA-ului de la 19% la 5%. Astfel, dacă pentru perioada aprilie – octombrie, prețul este de 264,14 lei/Gcal pentru consumatorii casnici, în lunile noiembrie – martie acesta va scădea la 233,07 lei/Gcal.

Consumul este variabil, însă estimăm că la o garsonieră se încadrează undeva la o jumătate de gigacalorie pe lună. Astfel, conform așteptărilor noastre, costul cu încălzirea pentru o garsonieră va fi undeva sub 200 de lei lunar, iar pentru un apartament cu 2 camere în jur de 300 de lei. Costul depinde însă foarte mult de orientarea imobilului respectiv, de câți membri de familie sunt, dacă vecinii stau și ei la 18 grade sau la 24 și așa mai departe. Am calculat însă la spații similare, iar costurile de încălzire în sistemul de termoficare vor fi cu 24 – 33% mai mici față de cei care folosesc centrale pe gaz”, a explicat SPLT Braşov.

În momentul acesta, în Brașov mai sunt aproximativ 5.400 de clienți casnici branșați la sistemul centralizat de termoficare. Procentajul debranșărilor de anul acesta a fost de aproximativ 1%.

În schimb, prin strategia de extindere, au fost reconectate la sistem Spitalul Tractorul, sucursala CEC Brașov de la intersecția străzilor Toamnei cu Hărmanului, Școala 13 din Tractorul. „Mai sunt și clienți privați, și aș menționa aici Energoreparații, cu un consum mai consistent. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori echivalenți, putem spune că avem o creștere de 11%. Am pierdut 1% și am câștigat 11% din non-casnici”, a precizat Marin.

Tariful la casnici e acum 264,14 lei cu tot cu TVA, iar la non-casnici, cei care sunt branșați la transport, tariful este 763,06 lei. „Pe viitor, avem în vedere branșarea pentru Bazinul Olimpic în totalitate, pentru că acum e doar parțială, Spitalul Județean cu pavilionul central de pe Calea București, patinoarul și altele”, a mai precizat Mircea Marin.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button