Expres

BRAȘOV. „15 Noiembrie să devină sărbătoare națională”

  • IMG_3929_198409.JPG
  • IMG_3934_198410.JPG
  • DSC_0032_198369.jpg
  • DSC_0033_198370.jpg
  • DSC_0008_198372.jpg
  • DSC_0048_198374.jpg
  • DSC_0035_198375.jpg
  • DSC_0045_198377.jpg
  • DSC_0041_198378.jpg
 

La aproape trei decenii de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987 – cea mai semnificativă acţiune de disidenţă din Europa de Est a sfârşitului de deceniu 8 – eroii acelor zile plecați dintre noi, măcinaţi de boli şi de suferinţe, au fost comemoraţi astăzi la Troiţa de la Spitalul Judeţean, monumentul închinat braşovenilor care au fost persecutaţi pentru curajul lor de a se revolta împotriva dictaturii comuniste. Unii dintre ei, 18 la număr, cu patru mai mulţi decât anul trecut, au ajuns deja într-­o lume mai bună, măcinaţi, în anii trecuţi de la acel eroic 15 Noiembrie 1987, de boli ciudate, căpătate în urma torturii şi a detenţiei, în care se pare că ar fi fost radiaţi. Ei au fost evocaţi cu ochii înlăcrimaţi de rude, de prieteni, în primul rând de către membrii Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”, de foştii deţinuţi politic, de foşti colegi din uzina Roman („Steagul Roşu”), de unde a pornit revolta, de reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, ca şi de simpli cetăţeni. Pe lângă slujba de pomenire, cu sprijinul Prefecturii a fost organizat un ceremonial militar și religios la troiță, locul în care manifestanții care se îndreptau în coloană spre centrul orașului, în 15 noiembrie 1987, a îngenuncheat și a cântat „Deșteaptă-te române”, interzis atunci, și scandând „Jos comunismul!”, „Jos Ceaușescu!”.

„După 28 de ani ne întâlnim din nou să ne comemorăm morții. Este un moment trist, dar în fiecare an — o zi foarte importantă pe care nu trebuie să o uităm. Noroc că a venit decembrie 1989. Noi eram deportați, iar dacă nu veneau evenimentele din decembrie, regimul comunist încerca să scape de noi. În noiembrie 1987, am început cu revendicări de ordin social, era frig, era foamete, o revoltă socială care a devenit revoltă împotriva regimului comunist. Credem că a fost scânteia care a dus apoi la ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989”, a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov.

„A fost un act de mare curaj”

Toţi cei prezenți au omagiat curajul şi demnitatea ­­ care au deschis drumul recuperării libertăţii şi demnităţii tuturor românilor.

„Eu nu-i consider cu nimic mai prejos decât revoluționarii din decembrie 1989, decât deținuții politici din România. Așa încât noi le acordăm tot sprijinul și, mai mult decât atât, le propunem ca, împreună cu Parlamentul, să impunem un act normativ prin care ziua de 15 noiembrie să fie declarată zi națională. În Decembrie ’89, eram la Timișoara, eram student şi pe străzi se scanda: «Brașov, Brașov»”, a precizat Adrian Sanda (foto 2), secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989, prezent la comemorare.

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, braşoveanul Octav Bjoza (foto 3), a subliniat că revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987 de la Brașov a însemnat ceva pentru lumea comunistă din estul și centrul Europei. „A fost semnalul pentru ceea ce avea să vină. Să ne amintim: comunismul încă nu fusese dărâmat niciunde în 15 noiembrie 1987. Mai târziu, când deja la noi a căzut regimul comunist, în jurul nostru comunismul nu mai exista de câteva luni de zile, așa că și la noi trebuia să se întâmple. Pentru mine, 15 noiembrie a însemnat un semnal de alarmă că nu se mai poate. A fost un act de mare curaj pentru acele zile având în vedere că în alte orașe din țară nu s-a întâmplat așa ceva decât după doi ani. Tot respectul pentru cei care au avut curajul să înfrunte regimul comunist de atunci. Merită cinstiți și comemorați în fiecare an. Alături de ei, și noi am arătat că nu toți românii au fost lași și egoiști”, a spus Octav Bjoza.

La troița ridicată în memoria celor care au ieșit în stradă la 15 Noiembrie 1987 au fost depuse coroane și jerbe de flori de către reprezentanți ai instituțiilor statului, ai partidelor politice, organizații neguvernamentale, asociații și rude ale celor dispăruți. De asemenea, au fost prezenți câțiva dintre studenții de atunci care, după ce au afișat mesaje de solidarizare cu protestatarii arestați, au fost la rândul lor anchetați, apoi dați afară din facultate, deportați și obligați să se angajeze ca muncitori necalificați. 

Pe troiţa împodobită acum cu flori stă scris: „A fost ridicat acest sfânt monument în cinstea braşovenilor care, în acest loc, la 15 Noiembrie 1987, învingându­-şi teama şi dispreţuind moartea, au cântat Imnul „Deşteaptă­-te, române” şi au cerut căderea dictaturii comuniste”.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Alergători speciali la Crosul Internațional „15 Noiembrie 1987” – galerie foto

BRAŞOV. 28 de ani de neuitare

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button