BRAȘOV. 11 ani de la catastrofa aviatică în care au pierit militari israelieni și români
O ceremonie militară şi religioasă de comemorare a celor şapte militari – şase israelieni şi unul român – decedaţi în anul 2010 într-o catastrofă aviatică produsă în Munţii Bucegi va avea loc joi, 10 iunie, de la ora 12.00, în localitatea Şimon, judeţul Braşov, transmite MApN.
La ceremonie vor lua parte camarazi şi membri de familie ai militarilor căzuţi în misiune, precum şi oficiali români şi israelieni.
Evenimentul se va desfăşura cu respectarea regulilor impuse de pandemia de COVID-19.
În urmă cu 11 ani, pe 26 iulie, un elicopter israelian de transport CH-53 Sikorsky al Forţelor Aeriene Israeliene (IAF), care avea la bord şase militari israelieni şi unul român – căpitanul Ştefan-Claudiu Dragnea – s-a prăbuşit în Munţii Bucegi, în zona Fundata-Zărneşti.
Aeronava participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010, care s-a desfăşurat de la aerodromul Boboc (județul Buzău), având ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală (MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale. L
Luni 26 iulie 2010, la ora 13:15, două elicoptere israeliene și-au luat zborul de la baza Boboc în direcția munților Bucegi, în condiții atmosferice grele, într-o zonă muntoasă abruptă, cu furtuni și curenți de aer specifici loculului, necunoscută de piloții israelieni acomodați la relieful Orientului mijlociu. În jurul orei 15:20, zburând la altitudinea de 6.200 de picioare, într-o ceață densă, ele s-au apropiat de un perete de munte pe care nu l-au putut vedea.
Aparatul de zbor „Iasur nr. 046” a pierdut legătura prin sistemele radio cu centrul de control la ora 15.20, moment în care au fost declanşate imediat operaţiunile de căutare şi salvare cu două elicoptere de salvare israeliene şi unul român de evacuare medicală, conform Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Echipaje de salvamontişti şi jandarmi montani din Dâmboviţa, Prahova şi Braşov au împânzit zona muntoasă pentru desfăşurarea căutărilor.
În jurul orei 17.45, echipele de căutare şi salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărneşti, judeţul Braşov, epava elicopterului israelian. Pilotul Ioan Apăvăloaie, trimis în zonă în misiune de recunoaştere, a declarat că elicopterul s-ar fi izbit frontal de masivul Bucegi şi „nu a mai rămas nimic, doar un motor şi încă mai fumegau resturile”. Aproape de ora 20.00, în zona epavei elicopterului au ajuns primii salvatori.
În România, s-a deplasat o delegaţie de aproximativ 90 de persoane formată din reprezentanţi ai Forţelor Aeriene Israeliene, rabini, medici, inclusiv echipe canine specializate în operaţiuni de căutare şi salvare pentru a sprijini operaţiunile dedicate după producerea accidentului, conform AFP şi Ynetnews.com.
La 7 iulie 2011, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la accidentul aviatic din 26 iulie 2010.
Cercetările efectuate au relevat că la originea catastrofei aeriene s-a aflat un factor obiectiv concretizat în condiţiile meteo nefavorabile întâlnite pe timp de zbor, a căror evoluţie concretă nu a putut fi prevăzută. Echipajul s-a confruntat cu schimbări bruşte şi de mare amplitudine ale condiţiilor meteo, constând în coborârea plafonului de nori şi scăderea vizibilităţii sub limitele de zbor la vedere, fenomene atmosferice greu previzibile în apropierea acestor forme de relief.
Un monument ridicat în memoria ofiţerilor israelieni şi români decedaţi în catastrofa aviatică din 26 iulie 2010 a fost dezvelit la 12 septembrie 2011, aproape de locul prăbuşirii elicopterului. Monumentul, amplasat în Valea Şimonului din zona Bran, a fost ridicat la iniţiativa Ambasadei Israelului la Bucureşti.
Drapelul României și drapelul statului Israel au fost amplasate pe creasta unde a avut loc impactul, în iulie 2020, în timpul ceremoniei de comemorare a 10 ani.
Sursa foto: Inquam Photos
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.