Expres

BOR și ISU NU preferă lemnul și spațiile mici. Obligațiile lumești ale preoților și ierarhilor înainte de Slujba de Înviere

 

De teama unor eventuale incendii, Biserica Ortodoxă Română și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au emis o serie de reguli foarte stricte pentru a se asigura că slujba de Înviere se va desfășura fără niciun risc. Astfel, cu două săptămâni înainte de Paște, inspectorii ISU au luat la verificat lăcașurile de cult pentru a vedea dacă au stingătoare sau ieșiri de urgență, acțiune ce o să aibă loc și la Brașov prin grija Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei”.

„ … cu excepţia celor (n.r. scaunelor) folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase”

Preoții au obligația să prevină supraaglomerarea bisericilor, în cazul în care slujba se desfășoară înăuntru, să mențină fixate în poziția deschisă ușile și să elimine mocheta, mobilierul și băncile care nu sunt fixate ferm în pardoseală, cu excepția unui singur obiect, scaunul ierarhilor.

„În situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult, se vor menţine fixate în poziţie deschisă uşile de acces/evacuare în/din biserică şi se vor îndepărta/elimina covoarele/mochetele şi mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase”, se arată în recomandările ISU pentru prevenirea incendiilor în lăcașurile de cult.

Bisericile din lemn, risc foarte mare de incendiu

În cazul în care preoții organizează slujbele religioase în bisercile din lemn, aceștia trebuie să aibă grijă ca lăcașul să nu se supraaglomereze.

„În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu”, recomandă ISU Bisericii Ortodoxe Române.

„… interzicerea desfăşurării lor (n.r. slujbelor) în obiective în care sunt amplasate schele”

Totodată, ISU recomandă să se evite ca slujbele, de orice natură, să se țină în interiorul „obiectivelor” aflate în curs de renovare și cere BOR INTERZICEREA desfășurării acestora mai ales în lăcașurile în care sunt amplasate schele.

„Evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiective în care sunt amplasate schele”, se explică în cadrul recomandărilor postate pe site-ul agenției de știri a BOR.

Preoții trebuie să-i instruiască pe enoriași

Printre obligațiile lumești ale preoților și ierarhilor se mai numără și desemnarea unor persoane responsabile cu atribuții de supraveghere pe durata desfășurării slujbelor şi de intervenţie operativă în cazul unui incendiu. De asemenea, preoții și ierarhii trebuie să instruiască enoriașii cu privire la parcarea autovehiculelor, comportamentul adecvat în cazul producerii unui incendiu și asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ţinute la distanţă de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare