Bacterii periculoase, descoperite în cuburile de gheață dintr-un fast-food / Consecințe la nivel național

Enterococi şi bacterii coliforme – periculoase pentru sănătatea oamenilor – au fost descoperite în cuburile de gheață de la restaurantul McDonalds din Băneasa. Enterococii şi bacteriile coliforme sunt uzual găsite în fecale.
Firma Premier Restaurants SRL care operează restaurantele McDonalds a fost sancționată cu o amendă de 30.000 lei și i-a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor constatate, potrivit unui comunicat ANPC.
La data de 18 februarie 2025, au fost prelevate probe de cuburi de gheață din restaurantul McDonalds din Băneasa pentru determinarea analizelor microbiologice. Ieri, 24 februarie, laboratorul ICA a detectat prezența enterococilor intestinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml), valoare ce depășește limita acceptată conform Ordonanței 7/2023, care impune o valoare de 0 ufc/100ml. De asemenea, valoarea determinată pentru bacteriile coliforme a fost de 2,7 x 102 ufc/100ml, în condițiile în care valoarea admisă este de 0 ufc/100ml, spune ANPC.
„Problema nu este la apa potabilă livrată de Apanova. Problema este de la intrarea în mall a apei în rețelele telescopice care circulă și nu au fost igienizate și, în special, în food-urile care au mașini de gheață proprii, temperatura și necurățarea, neigienizarea, umblatul fără mănuși când pune gheața în pahare, etc, face ca să infecteze gheața în care s-au găsit aceste probe”, spune Piedone.
Utilizarea gheții contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor.
ANPC face demersurile necesare pentru oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheață la nivel național, până la obținerea unor rapoarte care să confirme că gheața utilizată este sigură pentru consumul uman.
ANPC a prelevat noi eșantioane de gheață din unități de alimentație publică, respectiv:
• Amrest Food SRL – Burger King
• Art Burger SRL – Hesburger
• Amrest Coffee SRL – Starbucks.
Scopul principal al prelevării acestor eșantioane este realizarea analizelor microbiologice pentru a verifica prezența microorganismelor periculoase, precum bacterii coliforme, enterococi și Escherichia coli. Eșantioanele au fost prelevate de către un reprezentant ICA.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Adică fast food de căcat,la propriu -)))))