BAC 2025. Cum puteți rata examenul până în 2026, la probe imposibil de picat
BAC 2025. Cum puteți rata examenul până în 2026, la probe imposibil de picat
Absolvenţii de liceu intră, de luni, 27 ianuarie, în examenul maturităţii – Bacalaureatul, prima sesiune, care se desfășoară în doi timpi: probele de competențe până în 7 februarie, iar din 10 iunie, cele scrise (detalii aici).
Citiți și:
BAC 2025. Model de bilet la română și rezolvarea lui / Recomandări pentru reușita la examen
Primele probe ale Bacalaureatului sunt cele aşa-zis „orale”, la care elevii nu primesc note şi nici calificative admis/respins, ci îşi află nivelul de competenţe: experimentat, avansat şi mediu (plus începător, la cele digitale).
În ciuda faptului că nu prea se poate produce vreo fraudă la probele de competenţe şi că nu au nici o miză, regulile sunt aceleaşi şi nerespectarea lor atrage eliminarea candidaţilor. Și nu e singura sancțiune.
BAC 2025. Ce reguli trebuie să respecte elevii
Elevii care susțin bacalaureatul au obligația de a respecta mai multe reguli. În caz contrar, riscă eliminarea din examen.
Confom regulamentului:
– Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul;
– Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.
Cum sunt sancționați elevii care încearcă să fraudeze examenul
Candidații care încalcă regulile menționate sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane, și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.
Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.
Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.
Calculul celor două sesiuni la care candidații eliminați din examen nu mai au dreptul de a participa, se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului național de bacalaureat.
Ceea ce înseamnă că vor mai putea încerca să obțină diploma de Bac doar în toamna anului 2026.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.