Expres

BAC 2024. Note mai mari, fără contestații, pentru cei care au obținut diploma

Bac 2024. Note mai mari, fără contestații, pentru cei care au obținut diploma

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către USR. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară, prevede proiectul consultat de EduPedu. Propunerea legislativă urmărește să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Concret, la articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se introduc următoarele trei alineate:

„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.

(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.

(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.

Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi publicat în Monitorul Oficial.

În expunerea de motive apare că „bacalaureatul poate fi susținut o singură dată de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceştia l-au promovat. Astfel, parcursul lor profesional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior”. Asta, în condițiile în care promovarea examenului de Bacalaureat 2024 permite accesul în învățământul superior, adică diploma de bac este un fel de „pașaport” pentru înscrierea la facultate. Nu e doar o condiție obligatorie. Admiterea în facultate se face aproape exclusiv pe baza mediei de la Bacalaureat și/sau a notelor de la anumite probe.

BAC 2024. Condițiile pentru promovarea examenului

Pentru a fi declarat promovat la Bac, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ, potrivit metodologiei de examen.
Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2023) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
să obţină media generală 6 (cel puţin) la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button