Autostrada Sibiu – Făgăraș. Broaștele, peștii și păsările restricționează lucrările
Autostrada Sibiu – Făgăraș. Broaștele, peștii și păsările restricționează lucrările
Agenția de mediu impune constructorului autostrăzii Sibiu – Făgăraș o serie de restricții pentru protecția florei și faunei. Una dintre ele vizează broaștele, astfel că lucrările din zona ariilor naturale protejate vor fi oprite în perioada de reproducere a amfibienilor, potrivit documentului intitulat Proiect aviz de gospodărire a apelor modificator al avizului de gospodărire a apelor Nr. 13 din 07.02.2022, Privind proiectul: Autostrada Sibiu – Făgăraș, Tronsonul 3: km 34+175 – 51+785, Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ)”, depus la Agenția de Protecția Mediului, scrie Turnul Sfatului.
Astfel, între 15 martie-15 iulie, în perioada de reproducere a amfibienilor, „sunt interzise lucrările care pot afecta zonele umede; în cadrul perioadelor sensibile, personalul care va desfășura lucrările va limita folosirea utilajelor/aparatelor care produc zgomot”.
Asta, în zonele ariilor protejate, după cum se specifică în document. Iar pe întregul traseu al autostrăzii Sibiu – Făgăraș sunt trei astfel de zone: ROSCI0304 – Hârtibaciu Sud Vest; ROSCI0132 – Oltul Mijlociu – Cibin – Hârtibaciu și ROSPA 0098 – Piemontul Făgăraș.
Purtătorul de cuvânt al DRDP Braşov, Robert Elekes, spune că lucrările sunt programate, indiferent de șantier, în concordanță cu astfel de prevederi.
„Lucrările de pregătire, devierile de albie, podurile provizorii, toate se execută în afara perioadei precizate. Oricum, lucrările la drumuri se fac fără a se intra efectiv în apă. Chiar și așa, amenajările în albie se execută în afara perioadei în care anumite specii sunt protejate.
Aceeași situație este și la noi, la DRDP Brașov, acolo unde sunt programate lucrări de amenajare a albiei, acestea sunt programate în timpul lunilor de iarnă, tocmai din acest motiv, pentru protejarea unor specii.
Ca o concluzie, de regulă se desfășoară lucrări în jurul apei, iar tot ce se face în apă, se execută înaintea și după perioada supusă interdicției”, explică Robert Elekes, pentru sursa citată.
Nu doar broaștele sunt protejate de lucrările de pe autostrada Sibiu – Făgăraș.
„Toate lucrările hidrotehnice se vor realiza cu extinderea spațială minimă care este în măsură să asigure protecția infrastructurilor construite astfel încât să conducă la modificări cât mai reduse la nivelul corpurilor de apă. (…) În ariile naturale protejate, desfășurarea lucrărilor va ține cont de perioadele sensibile ale speciilor pentru care s-a instituit aria naturală protejată sau s-a determinat prezența pe amplasament; aceste perioade și recomandări sunt:
1 octombrie-30 aprilie- perioada de reproducere a speciilor de pești: sunt interzise lucrări în albie;
15 martie-15 august: cuibăritul și creșterea puilor de păsări: este interzisă eliminarea vegetației;
15 martie-15 iulie- perioada de reproducere a amfibienilor: sunt interzise lucrările care pot afecta zonele umede; în cadrul perioadelor sensibile, personalul care va desfășura lucrările va limita folosirea utilajelor/aparatelor care produc zgomot”, se precizează în document.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.