Expres

Autostrada BRAȘOV– Bacău. Prefectul de Covasna cere CNAIR modificarea traseului

  • stop_4.jpg

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a trimis Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o petiție semnată de peste 1.000 de cetățeni din comuna Ilieni, prin care se cere modificarea traseului autostrăzii A13, informează Covasna Media.

„Am solicitat de la CNAIR să reanalizeze traseul viitoarei autostrăzi Brașov – Bacău, tronsonul situat pe teritoriul localităților Dobolii de Jos și Ilieni, ținând seama și de obiecțiunile formulate de cetățenii semnatari ai memoriului transmis instituției noastre”, a spus Ráduly István.

Căminul Cultural din Ilieni a fost sâmbătă scena unei dezbateri aprinse între sătenii din Ilieni, Dobolii de Jos (Covasna) și Podu Olt (Hărman, județul Brașov) și autorități privind traseul viitoarei autostrăzi.

La eveniment au fost prezenți, pe lângă prefectul Ráduly István, și secretarul de stat Gábor Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor și managerul public al județului, Kovács Ödön.

Oamenii s-au arătat nemulțumiți în special de faptul că ruta aleasă în final pentru această investiție este una foarte apropiată de comunitățile lor, fapt care va genera poluare (fonică și de mediu).

Proiectul viitoarei autostrăzi A13 Brașov – Bacău stârnește nemulțumiri în satele de pe traseu. Localnicii din Podu Olt (comuna Hărman) se plâng că, pentru construcția șoselei, vor fi demolate mai multe case ridicate în ultimii ani. „Primele case din Podu Olt sunt distruse, pentru că vine exact pe tronsonul autostrăzii și se continuă. Într-adevăr, ea aici pe hartă se vede a fi o linie”, spune un localnic, confom jurnaliștilor de laPro TV. Iar rezervația naturală din apropiere va fi și ea afectată.

Primarii localităților de pe traseu și-au dat însă acordul pentru acest proiect, susțin reprezentanții companiei de drumuri.

660 dintre cei 1.000 de locuitori ai localității Podu Olt au semnat o petiție în care cer modificarea proiectului autostrăzii. „Probleme sunt multe. Se împarte satul în două, noi nu știu cum mai ajungem la șosea, cred că vom fi foarte afectați. Și poluare și fonică și de mediu”, a spus altă localnică.

Potrivit petiției, autostrada ar putea afecta rezervația naturală cu specii de plante endemice protejate, precum laleaua pestriță, dar și castorii de aici, protejați prin lege.

Și edilii par nemulțumiți de autostradă. „Afectează zona intravilan, afectează zona în care sunt făcute PUZ-uri, afectează proprietățile oamenilor. Și doar o singură locuință, un singur proprietar să fie afectat, este o problemă”, spune Onoriu Aurelian Velican, primarul comunei Hărman, pentru aceeași sursă.

Situația se repetă și în localitatea Ilieni din județul Covasna. Oamenii spun că autostrada e prea aproape de sat și că mașinile le vor tulbura liniștea.

CJ Bacău și CJ Covasna au emis certificatele de urbanism

Consiliul Judeţean Covasna a anunţat pe 29 ianuarie eliberarea Certificatului de Urbanism pentru traseul de 76 km din judeţ. În județul Covasna, A13 va străbate teritoriul următoarelor UAT-uri: Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun, Reci, Ghidfalău, Moacșa, Boroșneu Mare, Dalnic, Cătălina, Tg. Secuiesc, Turia, Sânzieni, Lemnia, Mereni și Brețcu. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi construite 6 noduri rutiere: la Chilieni, Sfântu Gheorghe, Reci, Tg. Secuiesc Vest și Tg. Secuiesc Nord, Lemnia.
Pentru tronsonul din județul Bacău, Consiliul Județean a emis Certificatul de Urbanism pe 17 ianuarie, președintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, arătând că proiectantul a întârziat intrarea în teren și că a cerut o prelungire a termenului cu un an, dar a primit o amânare de patru luni.

Consiliul Judeţean Braşov nu a emis încă documentul, pentru că aşteaptă avize de la primăriile de pe traseu. Este vorba despre primăriile municipiilor Braşov şi Codlea, alături de cele din Hălchiu, Bod, Sânpetru, Hărman şi Prejmer.

Citiți și:

Autostrada BRAȘOV– Bacău. Două petiţii pentru modificarea traseului

Încă un certificat de urbanism pentru autostrada spre Aeroportul BRAȘOV

Autostrada BRAȘOV– Bacău: Consiliul Județean Bacău a emis certificatul de urbanism. E așteptat cel de la CJ Brașov

Autostrada BRAȘOV – Bacău. CNAIR cere CJ Brașov certificat de urbanism. CJ așteaptă avize de la primăriile de pe traseu

Autostrada BRAȘOV – Bacău: Termenul de proiectare se prelungește cu patru luni

BRAŞOV. Primul pas pentru autostrada spre Bacău – A13


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare