Expres

Autostrada Brașov-Bacău. CNAIR amână din nou desemnarea proiectantului

Autostrada Brașov-Bacău. CNAIR amână din nou desemnarea proiectantului

CNAIR a prelungit până pe 13 martie termenul pentru desemnarea proiectantului Autostrăzii A13 Brașov-Bacău, întârzierea totală față de primul termen asumat, octombrie 2023, fiind deja de 5 luni. Altfel spus, Comisia de Evaluare din CNAIR evaluează cele trei oferte primite de peste opt luni, o durată specifică unui mare contract de execuție, în niciun caz pentru un contract de revizuire studiu de fezabilitate și proiect tehnic unde sunt depuse doar trei oferte, notează Economedia.

Pe 30 mai 2023, la a treia licitație pentru completarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic, CNAIR a primit trei oferte de la proiectanți și a estimat desemnarea câștigătorului cel mai târziu pe 6 octombrie 2023, însă desemnarea a fost amânată pentru începutul anului (3 ianuarie 2024). În 3 ianuarie, însă, surse din CNAIR citate de bacau.net spuneau că evaluarea financiară nu a fost finalizată, se mai răspundea la clarificări, iar până la finalul lunii trecute ar fi urmat să fie desemnat proiectantul sau să se decidă suspendarea licitației.

A mai trecut o lună, și conform acelorași surse, procedura rămăsese în aceeași fază – evaluare financiară. CNAIR urma să anunțe spre finalul lui februarie ori un câștigător, ori o nouă anulare pentru această licitație. A anunțat însă o prelungire pentru 13 martie 2024. Licitația nu este suspendată și nici contestată pentru clarificări la CNSC, potrivit datelor din SEAP pe care le-a consultat Economedia. Evaluarea tehnică a celor trei oferte s-a încheiat încă din 21 august 2023.

Cele trei oferte au fost depuse de proiectanții Consitrans, Mega Muhendislik și Explan.

Proiectul autostrăzii Brașov – Bacău merge înainte! 3 operatori economici au depus astăzi oferte pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate necesar construcției A13 (…) Autostrada Brașov – Bacău va avea o lungime de aproximativ 164 km, iar câștigătorul va avea la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea acestui Studiu de Fezabilitate”, spunea în mai 2023, șeful CNAIR, Cristian Pistol.

Spre deosebire de a doua licitație, anulată la începutul anului, care avea o valoare minimă de 45 de milioane lei, a treia procedură de achiziție are un cost estimat cuprins între 77 și 91 de milioane lei, dar și o durată a contractului de 125 de luni (peste 10 ani). Dacă pentru Studiul de Fezabilitate sunt prevăzute 24 de luni, CNAIR a inclus în acest contract și monitorizarea geotehnică (36 de luni), respectiv 60 de luni pentru asistență tehnică pe durata etapelor de proiectare și execuție, potrivit datelor din caietul de sarcini. În plus, CNAIR a stabilit obligația proiectantului de a lucra cu minimum șase foreze dotate cu sisteme GPS și camere pentru transmisia live.

Tot pe viitoarea A13, de la Sibiu (Boița) la Făgăraș, Makyol (Turcia), al doilea constructor din România raportat la numărul kilometrilor de autostradă contractați, este în etapa de proiectare pe toate cele patru loturi cu o lungime de 68 km. Pentru secțiunea Făgăraș-Brașov (50 km.) proiectantul Search trebuie să predea anul acesta documentația tehnică (studiile geotehnice fiind realizate 90%).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare