Expres

Atenție! Trecem la ora de iarnă. Ultima oară?

 

România va mai trece cel puțin o dată printr-o schimbare a orei, în ciuda tevaturii din Parlamentul European, care a votat pentru eliminarea acestei măsuri economice, menite să folosească lumina naturală pentru activitățile lucrative.

Așadar, în ultimul week-end din luna octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie, ora se dă înapoi. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, iar ziua de 27 octombrie va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
În ultimii doi ani, au existat multe discuții la nivelul Uniunii Europene și s-a decis renunțarea la sistemul schimbării orei, însă acest lucru nu va intra în vigoare prea curând. România, la fel ca şi restul statelor UE, trebuie să decidă dacă va rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă (cea naturală) şi din anul 2021 decizia trebuie pusă în practică. Astfel, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Iar cei care decid să adopte ora de iarnă vor schimba ultima oară ceasurile în ultima duminică a lunii octombrie din 2021.

Experții în politici publice susţin adoptarea orei de vară pe motiv că e de preferat pentru că crește timpul de lumină naturală după-amiaza şi seara.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Mai multe ţări din Asia Centrală au renunţat deja a schimbarea orei. Rusia a luat aceasta decizie începând din primăvara lui 2011. Singurul stat important care nu a introdus acest sistem este Japonia. De la 1 mai 1980, China are o singură zonă de timp şi a utilizat ora de vara din 1986 până în 1991, încetând să o mai facă de atunci.

Ucraina a renunţat şi ea în 2011 la schimbarea orei, prin decizia Parlamentului care a luat în considerare statisticile medicale care arătau că numarul persoanelor care acuză probleme cardiovasculare crește cu aproximativ 60 la sută în prima săptămână după schimbarea orei, iar numărul apelurilor la pediatri sare de 130%, potrivit Cancan.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button