Expres

Atenție! La noapte se schimbă ora. Cum ne afectează

 

Sistemul orei de vară şi de iarnă (de fapt, de economisire a luminii naturale) presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Deși „ora de iarnă” (numită așa prin opoziție cu cea de vară) este ora standard, ora naturală, organismul tot este afectat de schimbare și durează chiar și două săptămâni adaptarea. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Anul acesta ar fi trebuit să ultima dată când mai trecem la ora de iarnă, pentru că, la recomandarea Comisiei Europene, urmează să fie folosită ori doar aceasta (ora naturală, de fapt), ori să se treacă definitiv la cea de vară (care e valabilă în România din martie 2021). Până la o decizie definitivă, România trece duminică, 31 octombrie, la ora de iarnă 2021, ora Europei Orientale. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 devine ora 3.00. Trecerea la ora de iarnă 2021 va face ca ziua de 31 octombrie să fie cea mai lungă din acest an – 25 de ore. Astfel, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor, anunță CFR. Toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.
În România a fost introdusă ora de vară (cum spuneam, ora de iarnă este cea naturală şi este numită aşa doar prin opoziţie) în 1932. Din 1943 a fost suspendată această trecere și reintrodusă în 1979. Regula actuală de schimbare a orei în funcție de anotimp este în vigoare în România din anul 1997.
România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.

Medicii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă. Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, avertizează specialiștii. „Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular”, a explicat Ruxandra Constantina, medic de familie, pentru Digi24.
Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare, cefalee sau modificare a apetitului.
Medicii au şi sfaturi care ne vor ajuta să ne adaptăm mai repede: „Să nu ne lăsăm aşa mult influenţaţi psihic de această schimbare, să facem în continuare plimbări în aer liber, alimentaţie bazată pe multe verdeţuri”, a mai spus medicul pentru sursa citată.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button