Expres

Atenție! Amenzi rutiere mai mari cu peste 50%

 

Plafonarea punctului-amendă pentru contravenții rutiere, la valoarea de 145 de lei, a expirat la sfârșitul zilei de 31 decembrie 2019. Din moment ce legea care va introduce plafonarea și pentru anul 2020 încă n-a apărut în Monitorul Oficial, rezultă că punctul-amendă va sări, pentru câteva zile, la 223 de lei (măcar pe hârtie). Procentual, amenzile rutiere au crescut  brusc cu aproape 54%, potrivit avocatnet.ro/

În lipsa unei modificări oficiale la Codul rutier, plafonarea nu mai este valabilă, iar cum de la 1 ianuarie 2020 salariul minim brut pe țară este majorat la 2.230 de lei, rezultă că punctul-amendă, ce reprezintă 10% din acea sumă, a sărit deja de la 145 la 223 de lei.
Legea care urmează să plafoneze punctul-amendă la 145 de lei și în anul 2020 încă este în Parlament și n-a fost trimisă, pentru promulgare, șefului statului. Asta se va putea întâmpla, cel mai devreme,în prima zi lucrătoare din 2020 (6 ianuarie) la stat.

Deși este de așteptat ca șeful statului să semneze legea imediat ce o primește și apoi aceasta să apară în Monitorul Oficial în aceeași zi, ea tot va avea nevoie de trecerea a trei zile calendaristice pentru a intra efectiv în vigoare. Așadar, presupunând că legea ar fi semnată și publicată pe 6 ianuarie 2020, de exemplu, ea ar intra în vigoare abia pe 9 ianuarie 2020. Desigur, într-un scenariu mai pesimist, perioada respectivă poate fi chiar mai lungă – vicepremierul Raluca Turcan a atras atenția că legea are șanse mari să fie contestată la Curtea Constituțională, ceea ce i-ar amâna destul de mult intrarea în vigoare.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button