Astăzi e prima duminică de Advent din 2018
Cu patru duminici înainte de sărbătoarea Crăciunului, începe Adventul la cultele creștine de rit latin (Biserica Romano-Catolică, dar și cele protestante). Prima Duminică din Advent este și începutul anului liturgic, deoarece totul începe cu Nașterea Mântuitorului (Întruparea lui Dumnezeu, venirea lui Dumnezeu în trup pe pământ). Termenul latin Adventus = venire, inițial semnifica o perioadă de pregătire nu atât pentru nașterea lui Isus, cât pentru a doua Lui venire pe pământ, Parusia. Ulterior a primit (și) o altă semnificație: o perioadă de pregătire pentru Nașterea lui Iisus și în ultima instanță a doua venire a lui Cristos, denumită Parusie. Ca semn de pocăință în timpul adventului, preoții se îmbracă în veșminte violet, marcând această perioadă de post prin care biserica se vede nevoită să treacă până la venirea lui Cristos.
Cele patru săptămâni din Advent au valoare simbolică, pentru că reprezintă cei 4.000 de ani în care evreii din Vechiul Testament au așteptat mântuirea, dar și pentru că în aceste zile toți credincioșii așteaptă sosirea Mântuitorului, atât simbolic – Crăciunul – cât și adevărata Sa revenire pe Pământ. Este o perioadă când toți creștinii au obligația de a-și analiza viața și de a duce un trai mai curat, fără păcate.
Coronița cu patru lumânări
Adventul nu este o perioadă de post sever, este un post al bucuriei, al așteptării. Totuși, până la Crăciun nu se celebrează cununii și nu se țin petreceri. Este perioada de așteptare a sosirii luminii pe Pământ. De Advent se pregatesc coronițe împletite din crenguțe de brad, frumos împodobite, pe care sunt așezate patru lumânări. Acestea reprezintă cele patru săptămâni rămase până la sărbătoarea bucuriei, iar în fiecare duminică se va aprinde câte una la rugăciunea comună a familiei. În prima duminică o singură lumânare, în a doua- două, astfel încât de Crăciun să ardă toate cele patru, iar sosirea Mântuitorului să aducă lumina deplină atât în casele, cât și în sufletele tuturor creștinilor.
Calendarul cu mici surprize
Pe lângă ornamentele cu care se decorează casa și rețetele noi de prăjituri cu scorțisoară și turte dulci preparate pentru întâmpinarea, conform tradiției, a Moșului, atât cei mici cât și cei mari confecționează sau cumpără calendare de Advent. Acesta își are originea din Germania, însă între timp popularitatea lui s-a extins în intreaga lume. Calendarul de Advent ascunde, în căsuța fiecărei zile, cadouri și atenţii micuțe, de regulă se întâmplă să fie turtă dulce, ciocolata și bomboane, însă în familiile mai înstărite sunt lucruri mai scumpe, precum bijuteriile, iar în timp oferta a devenit tot mai diversă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.