Expres

Asociaţia braşoveană „Om pe Munte” vrea să refacă Adăpostul Florei din Munţii Baiului

 

Asociaţia braşoveană „Om pe Munte” are în plan, pentru acest an, reconstruirea Casei de Adăpost Florei, care se află la aproximativ 1.200 metri altitudine, în munţii Baiului.

Dorinţa oamenilor din cadrul asociaţiei este de a reface adăpostul, pentru a putea fi utilizat gratuit de turişti şi de şcoli sau de alte entităţi, pentru desfăşurarea de activităţi educaţionale, sportive şi culturale. Dar, pentru a reconstrui Casa de Adăpost Florei, reprezentanţii asociaţiei au nevoie de sprijin (sponsori şi voluntari).

„Cercul de Turism Floreiul Comarnic a fost fondat în anii ’70 de către un grup de tineri din Comarnic şi a funcţionat până în anii ’90. În acea perioadă organizau drumeţii pe traseele clasice din Munţii Bucegi sau Făgăraş dar şi pe traseele mai puţin umblate din Munţii Baiului. Munţii Baiului, prin liniştea oferită şi prin frumuseţea locurilor i-au atras ca un magnet. Atunci au simţit nevoia să construiască un adăpost ca bază locală a turismului montan, deoarece în Munţii Baiului nu existau refugii sau cabane. Locul ideal pentru construcţia acestui obiectiv turistic a fost Muntele Florei. A fost inaugurat pe 23.12.1979 şi au participat 64 de persoane de toate vârstele”, au explicat cei din cadrul Asociaţiei „Om pe Munte”.

Potrivit acestora, „fumul a încetat de mult să mai iasă pe coşul refugiului, refugiul a încetat de mult să mai existe”. Casa de Adăpost Florei mai „trăieşte” doar pe hărţile munţilor Baiului şi pe diverse site-uri de drumeţii, cu toate că a mai rămas din ea doar o urmă de fundaţie şi un căprior atins de vremuri.

Asociaţia „Om pe Munte”, care îşi are sediul în comuna Moeciu din judeţul Braşov, a aflat de situaţie de la un voluntar venit la Şaua Strunga, să dea o mână de ajutor. „Nu am stat mult pe gânduri și ne-am deplasat la fața locului ca să vedem despre ce este vorba. Atunci am decis că este momentul să acționăm și am stabilit, în mare, etapele de reconstruire a adăpostului (obţinerea autorizaţiilor, marcarea traseului din Posada până în vârful Florei, desfăşurarea unei campanii de strângere de materiale şi fonduri, implicarea sponsorilor şi implicarea voluntarilor)”, scrie pe site-ul asociaţiei, ompemunte.ro. Persoanele care doresc să se implice în proiect pot găsi informaţii de contact AICI

foto – Munţii Baiului


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button