Expres

Asigurările RCA se schimbă radical

Asigurările RCA se schimbă radical. După falimentele răsunătoare din asigurări, piaţa RCA se pregăteşte de schimbări majore. Şoferii îşi vor putea repara maşinile în regie proprie doar în limita a 400 de euro. În plus, amenzile din trafic vor scumpi poliţa obligatorie. Proiectul, care vine şi cu alte noutăţi, a trecut azi de votul Senatului. 

În fiecare an, 50% dintre păgubiţi își repară autoturismele în regie proprie, cu banii primiţi de la firmele de asigurare. În noua lege RCA, plafonul este limitat la 400 de euro. 

Atunci când există o daună, aceasta să fie reparată într-un service autorizat, nu în spatele blocului, nu cu nea Gigi, nu tu singur, dai dou[ ciocane şi ai rezolvat problema. Aceste sume să fie fiscalizate. Nu în spatele blocului, că acolo se lucrează la negru”, a declarat senatorul Daniel Zamfir,

Sunt şi modificări care vor scumpi poliţele. Şoferii care rămân fără permis o perioadă vor plăti mai mult la RCA. De exemplu, cei care vor fi prinşi că trec pe roşu sau că nu dau prioritate. Acum, sistemul după care se formează tariful ia în calcul un singur criteriu: dacă șoferul a făcut accident sau nu.  

Existând acest tip de urmărire, monitorizare, evident că vor fi mai motivaţi să-şi plătească RCA-ul. Şi, pe măsură ce vom avea un număr mai mare de plătitori de RCA, şi preţul RCA-ului se va reduce. În partea a doua a acestui an, în 2025, vom vedea preţuri cu mai puţină volatilitate”, opinează Alexandru Petrescu, preşedintele ASF. 

Reprezentanții transportatorilor spun că modificările nu vor avea efectul urmărit de ASF. 

95% din amendamentele ASF nu vor duce în niciun caz la scăderea poliţei RCA. O să vedeţi o mărire a poliţei RCA între 30 şi 50 la sută. Tot noul proiect introduce RCA-ul în regim de franşiză, după model Casco. Cei care vor alege această poliţă vor plăti un preţ mai mic, dar îşi iau angajamentul ca, în caz de accident, să suporte o parte din daună. Legea RCA urmează să fie dezbătută şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional”, a precizat Vasile Ştefănescu, COTAR


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button