Expres

ASFOR: Redarea „ursului statutul său legendar de «rege al pădurilor» şi nu de gunoier şi criminal ţine de normalitate”

Redarea „ursului statutul său legendar de «rege al pădurilor» şi nu de gunoier şi criminal ţine de normalitate” – susține preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, într-un comunicat.


„În contextul numărului tot mai mare de victime, luarea unor măsuri care să readucă liniştea şi echilibrul în pădurile României şi, în acelaşi timp, să redea ursului statutul său legendar de «rege al pădurilor» şi nu de gunoier şi criminal ţine de normalitate (…). Răul a fost făcut, situaţia trebuie îndreptată, însă din această situaţie trebuie să învăţăm cât mai mult, în special cu privire la modul în care anumite soluţii miraculoase ne sunt prezentate şi ni se solicită susţinerea. O astfel de soluţie miraculoasă a transformat ursul, din animal falnic, rege al pădurilor, în gunoier şi criminal.

Faptul că ursul nu mai este vânat, nu se mai teme de om, nu mai percepe omul ca pe un pericol, ci ca pe o sursă de asigurare a hranei, caută omul pentru că a învăţat repede că unde este om este şi mâncare a dus automat la un conflict om-urs, dar nu pentru că omul caută ursul, ci viceversa (…). Viaţa angajaţilor noştri, a românilor din comunităţile locale, şi nu numai, este prioritară oricăror interese, păreri eco-fanatice sau politici europene care nu au un suport ştiinţific”, susţine preşedintele ASFOR, Ciprian Muscă, în comunicatul citat.

În viziunea specialistului, problema invadării habitatelor este una falsă. În situaţia în care „numărul animalelor domestice pe munţi a scăzut, satele sunt pustii, cum se poate spune că habitatul a scăzut, când este clar că a crescut?”, se arată în comunicat.

„Sunt inepţii (…) Exact ca şi în cazul exploatării lemnului, avem nevoie de lemn, dar interzicem exploatarea şi creştem suprafaţa pe care nu mai facem administrarea pădurii. Rezultatul va fi acelaşi: păduri slăbite, care vor fi distruse de atacuri de insecte sau incendii, şi lemn importat, poate tocmai de la cei care finanţează susţinerea unor astfel de idei. Oricare dintre noi putem fi următoarea victimă. Un animal sălbatic nu alege, omoară instinctual! Poate acesta este şi motivul pentru care aceste animale au rămas sălbatice, pentru că nu au puterea de a-şi controla instinctul de a ucide”, a avertizat Muscă.


„În loc să acţionăm cu profesionalism ascultând specialiştii, am acţionat emoţional, sub presiunea unor persoane poate mai puţin informate sau bine-intenţionate, care au speculat o slăbiciune a noastră, a tuturor, şi anume dragostea faţă de natură şi faţă de animale. Acestea au determinat adoptarea unor măsuri care, în foarte scurt timp, s-au dovedit a fi toxice, atât pentru om, cât şi pentru populaţia de urs din România”, a afirmat specialistul.

ASFOR susține că este nevoie de o campanie de informare a turiştilor care merg în drumeţii în zone unde există habitate ale urşilor, pe următoarele direcţii: fără mâncare la purtător (sau bine depozitată), substanţe repelente, mijloace care pot face zgomot (fluier).

În acelaşi timp, persoanele care hrănesc sau depozitează resturi alimentare în afara zonelor special destinate trebuie amendate, la fel şi pentru persoanele care interacţionează intenționat cu urşii pentru a face poze, filmări, postări pe diferite reţele de socializare.

Ar fi nevoie de un cadru legal pentru ca Jandarmeria, Salvamontul, Poliţia, Gărzile Forestiere să poată aplica amenzi celor menționați mai sus.

O altă propunere vizează instalarea de camere de supraveghere pe traseele turistice sau în apropierea lor, la care să aibă acces Jandarmeria, Salvamont, Poliţia, Garda Forestieră, pentru a semnala prezenţa carnivorelor mari şi a emite alerte Ro-alert, dar şi trimiterea unor echipe specializate pentru a îndepărta animalele sălbatice din acele zone.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Dragomir
2 luni în urmă

Când vine vorba de ursii care invadează zonele urbane sau ataca persoane prin diverse zone, de ce nu se fac publice și zonele de pădure defrișate sau vilele și hotelurile/ pensiunile apărute în zonele sălbatice DE UNDE SUNT FUGĂRIȚI URSII… Citeşte mai mult »

vax populi
Răspunde la  Dragomir
2 luni în urmă

CORECT #Dragomir ! Asta ma straduiesc si eu sa-i lamuresc pe multi,dar din pacate e cam greu cu cei care nu au mai citit o carte de la “Capra cu Trei Iezi” incoace.Alo,tov.Fechet ! Se aude ? Alo,clicile ghertoilor imbuibati,cu… Citeşte mai mult »

Back to top button