Expres

Arme unice pe plan mondial vor fi fabricate la Brașov (video)

Arme unice pe plan mondial vor fi fabricate la Brașov. Guvernul a aprobat vineri Planul de reorganizare/restructurare al Societății Carfil S.A. Prin acest Plan se vizează atât modernizarea capacităților de producție, eficientizarea economico – financiară a societății și creșterea competitivității în domeniul cercetare – dezvoltare, dar și relocarea liniilor de fabricație din municipiul Brașov pe amplasamentul de la Hărman, fiind o mutare din interiorul municipiului în proximitatea acestuia, respectiv la 10 km distanță.

Carfil S.A. își desfășoară activitatea în trei locuri, respectiv municipiul Brașov și localitățile Hărman și Vlădeni.

„În urma reorganizării, societatea va fabrica noi produse militare și sisteme de armament moderne, unele unice pe plan mondial, conform cu standardele NATO, răspunzând solicitărilor din piața internă și externă. De asemenea, este avută în vedere creșterea numărului de salariați, în special personal cu studii superioare, scăderea vârstei medii și o dezvoltare a capacității de cercetare – dezvoltare”.

Guvernul României


Investiție întreruptă de 17 ani

Compania Națională Romarm S.A. București filiala Societatea Carfil S.A., este înscrisă, conform Legii nr. 232/2016, în Registrul operatorilor economici din industria de apărare, având capacități de producție, cercetare, testare și depozitare de interes strategic.
Societatea înregistrează un nivel ridicat al cheltuielilor convențional constante înregistrate, respectiv cheltuieli cu paza patrimoniului, cu amortizarea, utilitățile, impozite și taxe locale, aceste cheltuieli fiind suportate chiar și în situație de avarie, indiferent de gradul de încărcare a capacităților cu comenzi.
Astfel, Carfil S.A. este o societate înscrisă în registrul operatorilor economici care dețin capacități
strategice, cu obligații la mobilizare. Aceste obligații se realizează pe capacitățile care trebuie întreținute și cu existența unui număr suficient de personal. Din acest motiv, activitatea societății nu poate fi întreruptă decât parțial, iar cheltuielile menționate sunt în cuantum de 25 de milioane de lei.
În plus, se înregistrează cheltuieli cu întreținerea depozitului de stoc Vlădeni, utilizat pentru depozitarea materialelor explozive ale Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, înregistrându-se astfel o pierdere anuală de aproximativ 450.000 de lei/an.
Pe lângă cele menționate, societatea mai deține în patrimoniu și active care nu sunt utilizate în procesul de producție și care nu sunt cuprinse în Sectorul Producție de Apărare, iar cheltuielile generate de acestea se ridică la 4.000.000 de lei în fiecare an.
Totodată, în anul 1996 societatea a inițiat o investiție pentru modernizarea turnătoriei de fontă, cu scopul fabricației de fittinguri. Investiția respectivă a fost oprită în anul 2004. Astfel, în contextul întreruperii de peste 17 ani a lucrărilor la această investiție și a relocării activităților din municipiul Brașov în localitatea Hărman, se consideră oportună sistarea investiției, în baza unei documentații și, ulterior, valorificarea activelor și echipamentelor.

Societatea se află într-o situație economică precară

Cifra de afaceri a societății este 14.507.532 de lei pentru anul 2021, cu o pierdere de 27.310.965 de lei. Totalul datoriilor societății se ridică la suma de 51.662.597 de lei, din care 24.252.110 de lei plăți restante.
Motivele pentru care societatea se află într-o situație economică precară sunt multiple și complexe:
– lipsa comenzilor care să asigure funcționarea în mod continuu a capacităților de producție
– insuficiența fondurilor pentru achizițiile forțelor din sistemul național de apărare
– nivelul ridicat al cheltuielilor convențional constante
– dependența totală de producătorii de materiale energetice din Serbia, Bosnia și Bulgaria
– concurență cu produse din export mai ieftine
– consumuri specifice mari datorate lipsei retehnologizării fluxurilor de fabricație.

Articole asemănătoare

235 de milioane de lei pentru punerea în aplicare a planului

În ciuda problemelor cu care se confruntă, s-au luat măsuri pentru retehnologizare, în prezent fiind la un nivel de aproximativ 60% din totalul echipamentelor. Până la sfârșitul anului 2022 se estimează că procentul va ajunge la 80%, ca urmare a investițiilor, asigurându-se asfel creșterea nivelului de competitivitate. În plus, politica de dezvoltare a domeniului cercetare – dezvoltare a condus la realizarea unor produse unice la nivel mondial și, totodată, la integrarea în consorții din acest domeniu.
Strategia S. Carfil S.A. este de a se integra prin constituirea de consorții în domeniul C&D&I europene, fiind și lider de consorțiu.

Cel mai recent produs al Carfil este grenada termobarică (termobaric round). Aveți mai jos un clip de testare:


Prin actualul proiect de Hotărâre de Guvern se iau măsuri pentru revitalizarea societății, Planul de
reorganizare/restructurare implicând trei mari direcții, respectiv:
a) dezvoltarea de noi capacități de producție militară, retehnologizarea celor existente, realizarea de produse militare și de sisteme de armament noi, care să permită societății să funcționeze pe principiile rentabilității și eficienței economico – financiare și să contribuie la siguranța aprovizionării forțelor din F.S.N.A.;
b) relocarea activităților nepirotehnice din municipiul Brașov în locațiile de la Hărman;
c) rezolvarea situației investiției nefinalizate „Modernizare Turnătorie de fontă”.

Sarcinile la mobilizare se păstrează pe parcursul relocării societății din municipiul Brașov în localitatea Hărman, nefiind afectată capacitatea uzinei privind producția.
Costurile totale pentru implementarea Planului de reorganizare/restructurare se ridică la suma de
aproximativ 235.000.000 de lei, din care deja s-au realizat investiții în valoare de 45.000.000 de
lei. Sursele de finanțare sunt de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, cât și din
surse proprii ale societății, urmare valorificării unui număr de active care nu fac parte din
capacitatea de producție și nu sunt incluse în Sectorul Producției de Apărare.
Sursa: Nota de fundamentare


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Comentariile? În grijania mamii voastre.

Mama lui Barbu Gh
1 an în urmă

Of, of! Mai Gigel, mai! Obraznicule ce esti! Unde ai invatat sa vorbesti asa urat? Ti-am zis sa nu mai vii seara la mine la servici la gara. Of, of! Numai mama sa nu fi!

Back to top button