Expres
Are succes nebun cu cafenele în care serveşte… produse în prag de expirare!

A început cu o cafenea în care oferea produse în pragul expirării, iar acum are unităţi în Australia, Franţa, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii şi chiar Nigeria. Este vorba despre fostul chef Adam Smith. Acesta a decis, în 2013, să înceapă lupta împotriva risipei alimentare, deschizând în nordul industrial al Angliei o asemenea cafenea, în care felurile de cafea sunt pregătite numai din alimente cu data durabilităţii minimale la limită, recuperate din supermarket-uri, conform AFP. Localul a fost deschis în decembrie 2013, într-un centru comunitar din cartierul defavorizat Armley din Leeds, iar de atunci, proiectul lui Adam Smith s-a extins pe mai multe continente. „Încă din prima zi am încercat să hrănesc oamenii și același lucru vreau să îl fac și acum”, a declarat el pentru AFP. În prezent, „imperiul” său etic, „Real Junk Food Project” (RJFP), cuprinde 120 de cafenele afiliate în întreaga lume. De la începutul proiectului RJFP au fost recuperate aproape 200 de tone de alimente, utilizate în cafenelele afiliate, afirmă Adam Smith. Potrivit Națiunilor Unite, aproape o treime din hrana produsă în lume pentru consumul uman anual se pierde sau se aruncă, adică circa 1,3 miliarde de tone.
Oferind mese în schimbul unei plăți libere și voluntare pe care consumatorul însuși o stabilește, cafenelele RJFP ocolesc reglementările în materie de alimentație din Marea Britanie, care interzic vânzarea de hrană perimată.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.




