Expres

Apel de la Brașov către parlamentari: faceți-vă datoria față de români! (video)

Apel de la Brașov către parlamentari: faceți-vă datoria. Preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 Braşov, Marius Boeriu (video), le-a solicitat deputaţilor şi senatorilor să aibă curajul răspunderii şi să-şi facă datoria, menţionând că şi acum, la fel ca în 1987, pâinea şi căldura reprezintă o problemă, iar parlamentarii trebuie să rezolve această situaţie, relatează Agerpres.

„Sunt unul dintre cei din 15 Noiembrie 1987, cei bătuţi şi umiliţi”

„Sunt unul dintre cei din 15 Noiembrie 1987, cei bătuţi şi umiliţi pentru că am avut curajul atunci să cerem ce astăzi ni se pare normal să avem. Am cerut pâine. Era pe cartelă şi o prindeam după cozi lungi la ieşirea din schimb, am cerut căldură pentru apartamentele reci, unde tremurau de frig copiii colegilor mei mai în vârstă. Eu aveam 20 de ani, am cerut libertate. Ca să avem toate acestea, am strigat: «Jos Ceauşescu!». În speranţa că braşovenii ni se vor alătura am cântat în marşul nostru «Deşteaptă-te Române!» şi doi ani mai târziu românii s-au trezit”, a afirmat Boeriu, în plen, la şedinţa comună solemnă consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Braşov din 15 noiembrie 1987.

Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru orori

El a spus că este greu de descris ce a îndurat, adăugând că nimeni nu a fost tras la răspundere.

«Lasă că îţi arătăm noi demonstraţie», îmi spunea un miliţian care mă bătea cu bastonul de cauciuc, lovind pe unde apuca, eu fiind legat cu cătuşe de calorifer. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ororile la care am fost supuşi, eu şi colegii mei, cei arestaţi, judecaţi, apoi alungaţi din oraş în doi ani de deportare, permanent chemaţi la securitate şi atent urmăriţi”.

Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov

„Nu mai lăsați oameni și întreprinderi să moară”

Boeriu s-a referit la suferinţele îndurate de el şi colegii săi, spunându-le parlamentarilor să nu mai lase „oameni şi întreprinderi să moară”.
„Mă întreb adesea, nu numai eu, dar şi colegii mei care au suferit în anchetă şi deportare, dacă a meritat. Acum, când mă aflu în faţa dumneavoastră, simt că a meritat, dar câteodată, când văd cum merg lucrurile în România, mai am îndoieli. Risipiţi-le. Gândiţi-vă dacă se poate la colegul nostru Cornel Vulpe, pe care l-am văzut când ne urcau în dube la Braşov să ne ducă la Bucureşti şi m-am cutremurat cât de speriat şi bătut era. M-am gândit că am scăpat ieftin, el avea 17 ani şi l-au bătut cumplit pentru că purtase un steag tricolor în fruntea noastră. A fost uşor de identificat, a mai trăit 4 ani.
Gândiţi-vă şi la ceilalţi colegi ai noştri, 33 la număr, care nu mai sunt printre noi. Faptul că atâţia dintre noi, cei care la 15 noiembrie 1987 au murit la vârste la care de obicei nu se moare, vă dă o imagine a ceea ce am păţit noi în beciurile miliţiei şi securităţii pentru ca dumneavoastră să vă aflaţi aici. A murit şi întreprinderea noastră – Uzina de Autocamioane Braşov. Nu mai lăsaţi oameni şi întreprinderi să moară, e în puterea dumneavoastră, sunteţi cei care purtaţi pe umăr greutatea unei ţări, aşa cum noi am purtat povara de a deveni liberi pentru o zi în plină dictatură”, a mai spus Boeriu.

„Și datorită nouă există un Parlament”

Apel de la Brașov către parlamentari.
Boeriu a subliniat că datorită participanţilor la Revolta de la Braşov în România funcţionează un Parlament, iar parlamentarii trebuie să-şi facă datoria faţă de români.
„Am rămas cum eram, oameni simpli, dar avem conştiinţa împlinirii noastre. Noi am devenit oameni ai istoriei, chiar dacă a durat două decenii până ne-au fost recunoscute meritele. Ce am făcut noi atunci ne-a marcat vieţile pentru totdeauna, dar nu ne pare rău, pentru că noi avem conştiinţa că şi datorită nouă vă aflaţi aici, că în România funcţionează un Parlament, că oamenii vă pot vota liber să-i reprezentaţi. Ştiu, şi acum pâinea e o problemă, căldura la fel, dar am câştigat libertate.
Gândiţi-vă vă rog la ceea ce faceţi ca să ne bucurăm şi de pâine şi de căldură, alături de ceilalţi români. Dumneavoastră nu riscaţi nimic, nu vă leagă nimeni cu cătuşele de calorifer să vă snopească în bătaie. Aveţi o datorie faţă de noi şi de ceilalţi români care au avut curajul să se ridice în decembrie 1989, să aveţi şi dumneavoastră curajul răspunderii pe care l-am avut noi în 15 noiembrie 1987 şi să vă faceţi datoria”, a adăugat Boeriu.

Luni, 14 noiembrie, la iniţiativa deputatului PNL de Braşov Gabriel Andronache a avut loc, în Parlamentul României, o şedinţă solemnă a camerelor reunite, dedicată comemorării revoltei anticomuniste de la Braşov, oraşul în care s-a strigat pentru prima dată „Jos comunismul!”, pe 15 noiembrie 1987. La ședință au participat și 17 „novembriști”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button