Expres

Anvelope vară versus anvelope all season – ce alegem pentru eficiență sporită

Atunci când temperaturile cresc peste 7 grade, se recomandă utilizarea de anvelope de vară, iar atunci când sezonul rece începe să își facă simțită prezența, iar temperaturile scad, se recomandă trecerea la anvelope de iarnă. Fiecare sezon are particularitățile lui, condițiile de drum sunt diverse de la un sezon la altul, confruntându-ne cu drum înghețat, polei, carosabil umed, carosabil supraîncălzit etc.

Întâlnim numeroși șoferi care aleg să circule întreg anul cu un singur set de anvelope, evitând schimbul acestora între sezoane. Din comoditate sau din economie, se preferă adesea utilizarea anvelopelor allseason. Deși acestea pot fi eficiente, există o serie de particularități și de avantaje pe care anvelopele de sezon ni le pot oferi.

Când și cum putem folosi anvelope de vară în mod eficient:

În primul rând, anvelopele de vară se manevrează mai bine și aderă mult mai bine pe drumurile uscate și pe cele umede, oferind performanțe majore la temperaturile de peste 7 grade Celsius. Iată care sunt avantajele pe care acestea le oferă:

  • Manevrabilitatea: datorită compozitului de cauciuc mai moale pe care îl au, permit o mai bună abordare a virajelor, manevrelor sau chiar a obstacolelor de pe carosabil.
  • Frânarea: anvelopele de vară au o capacitate sporită de oprire, net superioară pe drumurile uscate și pe cele umede.
  • Viteza de reacție: direcția mașinii este una precisă, rapidă, cu atât mai mult în curbele periculoase.
  • Executarea excelentă a virajelor, chiar și în zone dificile.

În ceea ce privește tehnologiile care au stat la baza creării celor mai performante cauciucuri vara, putem enumera:

  • Protecție maximă pentru jante – sistem premium de protecție a flanșei jantei, un profil de cauciuc parcurge circumferința anvelopei, ajutând astfel la crearea unei zone de tip tampon pentru jantă.
  • Prezența materialului compozit de cauciuc silica-plus – un compus destinat benzii de rulare pe care îl regăsim în compoziția cauciucurilor de vară, cu scopul de a oferi o aderență superioară la carosabil.
  • Sistem specific locașului talonului – legătura dintre anvelope și jante este întărită, astfel încât să beneficiem de un control maxim și de o experiență la volan cât mai plăcută.

Chiar dacă în sezonul cald alegem utilizarea anvelopelor de vară, este important să ținem cont că acestea sunt considerate consumabile, având și o durată de viață. Durata lor de viață este influențată de perioada de utilizare, de condițiile de drum pe care circulăm, cât și de stilul de a conduce. Șofatul poate influența cu mult uzura anvelopelor.

Când putem folosi cauciucuri all season fără probleme?

Anvelopele allseason de asemenea sunt eficiente, însă este necesar de menționat că și acestea au o serie de particularități. Mulți dintre șoferi le aleg din comoditate, pentru a nu realiza schimbul anvelopelor de două ori pe an, fie datorită lipsei spațiului de depozitare a celor de sezon. Motivele financiare se regăsesc de asemenea, însă există șanse ca anvelopele allseason să fie mai costisitoare în timp, comparativ cu două seturi de anvelope de sezon.

Atunci când locuim într-o zonă cu un climat temperat, iernile sunt blânde și verile nu sunt caniculare, putem opta pentru cauciucuri all season. Dacă temperaturile scad sub -5 grade sau chiar sub 0 grade sau viceversa, când temperaturile cresc continuu, trec de 30 de grade, iar asfaltul se înfierbântă excesiv, ne putem aștepta la o eficiență mai scăzută a acestora, fiind cazul să trecem la anvelopele de sezon.

De asemenea, anvelopele allseason mai sunt potrivite și persoanelor care conduc ocazional, de asemenea, acolo unde condițiile de drum o permit.

Folosind anvelope all season pe toată perioada anului riscăm ca această să se uzeze excesiv, fapt ce în timp poate duce la destrămarea sau aplatizarea lor. Tocmai din acest motiv, ceea ce ni se pare o economisire atunci când le alegem, se poate dovedi o cheltuială în plus.Atunci când observăm că anvelopele nu mai oferă eficiență sau când prezintă urme de uzură, este indicat să luăm în calcul înlocuirea lor. Schimbul anvelopelor trebuie realizat din timp, astfel încât să nu ne fie afectată experiența șofatului și să evităm situațiile negative care ne pot pune siguranța în pericol. Numeroase modele de anvelope vară și anvelope all season găsim pe anvelope-discount.ro, la un raport calitate-preț foarte bun. În funcție de nevoile pe care le avem, putem alege un set potrivit de anvelope.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button