Angajații din Sănătate sunt la un pas de a protesta
Angajaţii din sistemul sanitar sunt la un pas de proteste, nemulţumiţi de includerea indemnizaţiei de hrană în plafonul de 30% pentru acordarea de sporuri, lucru care ar urma să ducă la scăderea sporurilor, a declarat, pentru HotNews.ro, Iulian Pope, vicepreşedintele Sanitas, cea mai mare federaţie sindicală din sistemul sanitar. „E o situaţie destul de complicată pentru începutul ăsta de an. Cu siguranţă ne îndreptăm cu paşi siguri spre acţiuni de protest. Dacă până pe 15 februarie lucrurile nu se schimbă, vom ieşi cu calendar de proteste”, afirmă Iulian Pope.
Indemnizaţia de hrană a fost inclusă în plafonul de 30% pentru sporuri salariale
„Problema este aşa: personalul medical a primit indemnizaţie de hrană şi anul trecut, dar ea nu a fost inclusă în plafonul de 30%. Indemnizaţie de hrană au primit doar angajaţii din Sănătate, pe considerentul că am avut tichete de masă anterior. Ceilalţi bugetari nu au primit indemnizaţie de hrană. Valoarea indemnizaţiei de hrană anul trecut era de 316 lei brut pe lună – într-o lună în care munceai toate zilele, pentru că se dă proporţional cu timpul lucrat – şi era impozabilă cu 42%. Pentru anul acesta, indemnizaţia este 347 de lei pe lună. A crescut cu 30 şi ceva de lei suma brută”, a explicat Iulian Pope pentru HotNews.ro. Întrebat dacă valoarea totală a sporurilor, odată cu includerea indemnizaţiei de hrană în plafon, nu scade doar cu valoarea acesteia şi care este motivul pentru care, în unele situaţii, sunt scăderi mai mari, liderul Sanitas a explicat: „Nu au cum să scadă doar cu suma asta. Situaţiile nu sunt unitare peste tot, sunt multiple, şi noi în fiecare zi primim câte o situaţie la care nu ne-am gândit”.
Spitalele nu pot da sporuri din veniturile proprii
Situaţia seamănă cu cea din primăvara anului trecut, când angajaţii din sistemul sanitar au acuzat faptul că, deşi salariile lor au crescut în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării, sporurile au scăzut în multe cazuri, deoarece au fost plafonate la maximum 30% pe ordonator de credite. Ministerul Muncii explica, la acea vreme, că decizia a fost luată în condiţiile în care, în multe cazuri, sporurile bugetarilor depăşeau în cuantum salariile de bază. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirma, tot atunci, că spitalele care doresc să compenseze scăderea sporurilor, în urma plafonării la 30% prin lege, pot aloca aceşti bani din veniturile proprii ale unităţilor sanitare. „Nu există. Dar nu se pot acorda pe lege. Nu a putut nimeni să acorde sporuri din venituri proprii. Pe de altă parte, care sunt veniturile proprii, în condiţiile în care tariful/caz rezolvat nu a crescut de ani de zile, iar spitalele abia au bani să respire pentru medicamente şi materiale sanitare? Oricum, din contractul cu CNAS, mare parte se duce pe salarii”, mai spune Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.