Expres

Androidul care va lucra la Aeroportul Braşov, mascota AntareSFest

Androidul care va lucra la Aeroportul Braşov, mascota AntareSFest.

Unul dintre cele mai importante evenimente dedicate literaturii şi artelor vizuale science-fiction & fantasy (SF&F) româneşti, Festivalul naţional AntareSFest, se va desfăşura de astăzi până duminică la Braşov, organizatorii estimând o participare numeroasă.
Conform iniţiatorilor evenimentului – reprezentanţii Clubului Antares, care s-a născut în 1981 la Braşov – evenimentul va reuni sesiuni de comunicare susţinute de scriitori, editori, redactori, publicişti, oameni de cultură, artişti plastici şi oameni de ştiinţă, atât din ţară cât şi din străinătate, lansări de carte şi expoziţii de artă.
„În acest an, festivalul va aborda o temă generoasă, adresată fanilor SF, dar şi celor care sunt implicaţi concret în viitorul urbanistic al oraşelor în care trăim. Timp de patru zile vom discuta despre oraşele viitorului şi viitorul oraşelor, cu focusare pe anticiparea aspectului acestora în 2050, din punct de vedere tehnic, social, al integrării cu natura, al asigurării energiei exclusiv din resurse regenerabile ş.a.m.d. Vom discuta şi despre piaţa de carte SF&F din România şi Europa de Est, împreună cu membrii delegaţiei ce va sosi din Ungaria. Alături de noi va fi şi domnul Alexandru Mironov, invitat special”, a declarat președintele Clubului Antares, Nic Dobre.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 7-a ediţie, este cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, Biblioteca Judeţeană Braşov fiind partener al evenimentului şi gazda principală care va găzdui cele mai multe dintre secţiunile festivalului. Însă, în prima zi a festivalului, discuțiile vor fi purtate în sala festivă Modarom.
„Ne bucurăm să fim parteneri ai acestui eveniment care se evidenţiază în paleta ofertei culturale existente în judeţul nostru. AntareSFest deja are o tradiţie, are parteneri şi participanţi care vin constant la Braşov, iar Clubul Antares se numără printre cele mai importante cluburi de Science-Fiction & Fantasy din România. Mă bucură faptul că, în fiecare an, organizatorii caută să diversifice tematicile abordate, deoarece nu este vorba doar despre cărţi SF, seminarii şi prezentări, ci şi despre grafică, artă vizuală şi o serie de componente care au intrat în atenţia celor care iubesc SF-ul şi genul Fantasy. AntareSFest este cel mai important eveniment de acest gen din Braşov şi unul dintre cele mai importante la nivel naţional”, a declarat Ciprian Sterpu, vicepreşedintele CJ Braşov.

Brașovul peste 100 de ani

Directorul Bibliotecii Județene, Daniel Nazare, a adăugat: „Prin instituția noastră, vehiculăm multă literatură de anticipație, achiziționăm foarte multe cărți, ne imaginăm, prin evenimentele organizate, lumile viitorului în care nu doar că roboții se vor lăfăi prin consiliile de administrație ale fabricilor, dar va fi important și cum ne îmbrăcăm, care va fi moda, ce trenduri vor exista. Este interesantă tema aceasta: Orașele viitorului, viitorul orașelor. Brașov este poate orașul care se va dezvolta cel mai spectaculos în România, în următorii 100 de ani. Avem muntele ca fundal, dar, dacă va trebui să acomodăm aici 1.000.000 de oameni, atunci tot ce ține de locuire, de partea de transport, de cum ne imaginăm casele viitorului va da bătăi mari de cap arhitecților, pesagiștilor și celor care se ocupă de dezvoltarea urbană. Va conta foarte mult cum va fi orașul viitorului: dacă va avea infrastructura necesară în toate domeniile, dacă va asigura un mediu nepoluat, dacă va crea cele mai bune condiţii de vieţuire. Este foarte provocator să construim orașele viitorului!”.
Unul dintre cei mai vechi membri ai clubului Antares, Gheorghe Tănase, spune că „ideea de «orașul viitorului» va cuprinde, până la urmă, zonele de dezvoltare care sunt cunoscute. Dar, când ne gândim la oraș, de fapt vorbim despre acea parte veche a orașului, a vechii cetăți. Când spunem «mergem în oraș», de fapt ne gândim la Brașov ca fiind zona veche a Cetății Brașovului, pe care o putem vedea în machetă. Și chiar este interesant, din când în când, să ne gândim cum arăta orașul medieval, cum arăta orașul interbelic și cum arată orașul astăzi. Avem această credință că orașul Brașov rămâne cu această parte veche, foarte atractivă, neschimbată, evident îmbunătățită extraordinar”.

Și eveniment „cosplay”

Și la ediția din acest an, Festivalul AntafeSFest se bucură de o mascotă, de această dată realizată cu sprijinul Modarom. Este vorba despre „AmeKa, androidul care va lucra la Aeroportul Braşov, relaţii cu publicul, în anul 2050”.
Ediția a VII-a AntareSFest va menține și tradiția evenimentelor „cosplay”. Astfel, la secțiunea dedicată, participanţii care au îndrăgit anumite personaje din producții SF și Fantasy sunt așteptați în costumele specifice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare