Anchetă DSP după ce 25 de invitați de la 3 nunți ținute în același local ar fi suferit toxiinfecție alimentară
Anchetă DSP, după ce invitații de la mai multe nunți ținute în același local ar fi suferit toxiinfecție alimentară…
Cel puțin 25 de persoane care au participat la nunți în zilele de 16, 17 și 18 august, la o sală de evenimente din Cisnădie, județul Sibiu, s-au simțit rău și au acuzat simptome de toxiinfecție alimentară. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a declanșat o anchetă epidemiologică.
„În zilele de 16,17 și 18 august, în locația sus amintită au avut loc evenimente – nunți, în urma cărora au apărut cazuri de îmbolnăvire care au ridicat suspiciunea de Toxiinfecție alimentară (TIA). Numărul persoanelor expuse la risc și numărul celor bolnave a variat de la un eveniment la altul, astfel:
16 august – 119 participanți, cu 17 persoane bolnave (13 adulți , 4 copii),
17 august – 324 participanți, 4 persoane bolnave (adulți),
18 august – 135 participanți, 4 persoane bolnave (adulți).
Cazurile au fost de gravitate ușoară spre medie, având o simptomatologie ce a constat în: dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influențată, subfebrilitate și/sau febră, dureri musculare”, a transmis DSP Sibiu.
Din fericire, numărul de spitalizări a fost mic. Astfel, trei copii (din cei patru afectați la primul eveniment), au fost externați după două zile, iar o gravidă, tot de la primul eveniment, care a refuzat inițial internarea, s-a prezentat după circa 24 de ore și a primit îngrijirile necesare, ea fiind externată a doua zi.
Potrivit DSP Sibiu, calea de transmitere prezumptivă este de la alimente și apă.
„S-a procedat la recoltarea de probe biologice de la cei trei copii internați (coproculturi și teste de antigene virale). La celelalte două evenimente nu s-au putut face recoltări, deoarece bolnavii nu au prezentat simptome la momentul prezentării (vărsături sau scaune diareice). Au fost luate și probe alimentare, doar de la primul eveniment, deoarece, din păcate anunțurile au fost tardive și s-a depășit termenul de 48 de ore de păstrare a alimentelor pentru analize.
S-au recoltat, în schimb probe de sanitație (suprafețe de lucru și ustensile – masa inox, farfurie, feliator, tocător, oale, etc.) pentru toate cele trei evenimente, probe de apă și probe biologice de la personalul de deservire, din blocul alimentar (tegumente, exudat faringian, secreții nazale, coproculturi)”, potrivit DSP Sibiu.
În urma controlului și verificărilor efectuate, s-a solicitat efectuarea în regim de urgență a curățeniei și dezinfecției în întreaga unitate, cu dezinfecție suplimentară la blocul alimentar și s-a solicitat și efectuarea procedurilor de curățare și dezinfecție a instalației proprii de apă, iar până când probele de apă se vor încadra în parametrii de potabilitate, se va lua măsura asigurării cu apă potabilă din sursă autorizată, conform prevederilor Ordonanței 7/2023, HG 971/20213, Ord. MS 976/1998, art. 6..
Ca urmare a rezultatelor preliminare furnizate de către laboratorul DSP, referitor la prezența stafilococului auriu în secrețiile nazale, exudat faringian și pe un tegument la cele 4 persoane din bucătăria unității (bucătar șef și trei ajutoare de bucătar), s-a dispus, cu termen imediat, scoaterea acestora din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medical de familie și reintegrarea ulterioară doar după negativarea probelor.
Ancheta pentru toate aceaste evenimente este încă în plină desfășurare și rezultatele analizelor nu sunt finalizate în totalitate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.