Expres

Analize și consultații gratuite, și pentru pacienții neasigurați

Analize și consultații gratuite, și pentru pacienții neasigurați

Medicii de familie vor putea trimite, de la 1 iulie, şi persoanele neasigurate la analize şi consultaţii pentru diagnosticarea unor afecțiuni grave, precum cancer, hepatită sau virusul HIV la gravide, aceste testări urmând să fie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Noul contract-cadru dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale, în vigoare de la 1 iulie, va consta în introducerea de pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate şi neasigurate, pe principalele paliere de asistenţă medicală, în scopul depistării unor afecţiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B şi C, iar la gravidă şi HIV/SIDA.

Astfel, neasigurații pot face analize şi consultaţii de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care medicul de familie suspectează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică.
De asemenea, medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere şi pentru persoanele neasigurate, peste a se testa pentru virusurile hepatitice B şi C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analize, de asemenea, decontate de CAS.

„Dată fiind gravitatea acestor boli, este imperios necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru a se lua măsurile medicale necesare, persoanele depistate ca infectate urmând să beneficieze de acces la terapiile specifice”, arată CNAS. Conform CNAS, în urma consultaţiilor preventive din pachetul minimal din asistenţa medicală primară, medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice.
Totodată, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea şi confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică, respectiv consultaţii, proceduri diagnostice şi servicii medicale în scop diagnostic-caz.
Medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea, de asemenea, emite bilete de trimitere la analize şi către unităţile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecţiunii oncologice. Până acum, pacienții neasigurați aveau acces la tratament decontat pentru aceste boli cronice grave în cadrul Programelor naționale de sănătate, însă pentru a ajunge la diagnostic, erau nevoiți să își plătească singuri investigațiile medicale, notează Hotnews.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Petronela
4 luni în urmă

În rromania dacă muncești și plătești taxe esti cel mai mare fraier. rromania, țara parazitilor, a cocalarilor asistați. Nici un viitor pentru copiii si nepoții nostri, suntem gata!

Back to top button