Expres

Amnistia fiscală pentru CASS a expirat deja!

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care permite, printre altele, ştergerea datoriilor unor contribuabili la sistemul de sănătate. Însă actul normativ aduce o amnistie fiscală restrânsă la perioada 1 ianuarie 2012-30 iunie 2015, iar aberaţia legislativă prin care se impune plata a sute de lei pentru venituri de câţiva lei a rămas în vigoare.

În actul normativ ce urmează a fi publicat în Monitorul Oficial, la ultimele alineate scrie: „Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi sfârşitul lunii anterioare intrării în vigoare a legii şi neachitate până la dată intrării în vigoare a legii. Aceste prevederi sunt aplicabile şi persoanelor care nu realizează venituri şi pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară”.

Copii hăituiţi pentru alocaţia primită prin bancă

Reamintim că la începutul acestui an, ANAF a trimis somaţii de plată către mii de copii, cerându-le să achite  468 de lei, reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) pe anul 2012 pentru dobânzile la alocaâiile sociale plătite de stat prin conturi bancare, printre cei notificaţi numărându-se copii de doar câțiva ani sau/şi cu handicap. Faptul că au primit decizii de impunere reprezentând CASS se datorează faptului că prevederile Codului Fiscal nu excludeau în mod specific de la obligația de plată, în cazul în care obţin venituri din dobânzi (considerate venituri din investiţii), persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, printre care se numără, printre alții, toţi copiii până în 18 ani, tinerii până în 26 de ani care sunt elevi/studenţi şi nu obţin venituri din muncă, persoanele cu handicap care nu obţin venituri din muncă.

Din fericire, Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 4/2015 şi s-au stabilit explicit categoriile de persoane fizice scutite de la plata CASS, precum şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie, iar ANAF a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru aceste categorii, anunţând că aşteapăt o iniţiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate.

Sursa aberaţiilor fiscale nu a fost eliminată

Toate bune şi frumoase, legea privind amnistia fiscală a venit, iar copiii nu vor mai fi hăituiţi. Însă aberaţia legislativă în baza căreia, pentru venituri de câţiva lei pe lună exclusiv din dobânzi sau dividende, trebuie plătită o sumă considerabilă la CASS nu a fost eliminată. Aşa cum am mai scris, asta se întâmplă mai abitir din 2012, de când Fiscul a preluat în administrare contribuţiile la sănătate ale cetăţenilor. Până acum s-au calculat şi trimis deciziile de impunere doar pentru anul 2012, care s-au şi anulat. Cele aferente semestrul al doilea din 2015 vor intra, cel mai devreme, în ianuarie 2017, adică după anul electoral 2016, ceea ce explică de ce amnistia fiscală a fost limitată la perioada menţionată şi de ce aberaţia fiscală nu a fost scoasă din lege. Prevederile stabilesc că, dacă o persoană obţine venituri exclusiv din investiţii (dobânzi, dividende), trebuie să plătească CASS. Însă cota de 5,5% a contribuţiei este calculată la valoarea salariului minim brut pe ţară, dacă veniturile sunt sub nivelul acestuia. De aceea, o persoană care a obţinut, de exemplu, 24 de lei în 2012, adică doi lei pe lună, din dobânzi avea de plătit 468 de lei CASS (5,5% din 700 de lei – valoarea de atunci a salariului minim). Cum salariul minim a ajuns la 1.050 de lei de la 1 iulie, dată de la care nu se mai aplică amnistia fiscală, cei cu venit zero, dar şi cei care obţin 10 de lei pe tot anul din dividende de la SIF de exemplu vor datora statului 693 de lei drept CASS!

Există cel puţin două soluţii. Una ar fi ca persoanele care obţin venituri exclusiv din dobânzi sau dividende să plătească CASS numai dacă obţin lunar cel puţin o sumă echivalentă cu salariul minim. A doua ar fi ca toţi cei care obţin venituri din investiţii să contribuie la sistemul de sănătate în mod proporţional cu veniturile obţinute. Şi de asemenea, ca aceia care nu au nici un venit să nu fie scoşi datori la Sănătate pe principiul „ai, n-ai, dai!”. Dar pentru asta este nevoie de voinţă politică.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button