Expres

Amenzi de până la 200.000 de lei pentru tranzacții cu lucrări de diplomă

Amenzi de până la 200.000 de lei pentru tranzacții cu lucrări de diplomă

Tranzacționarea lucrărilor științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, doctorat și altele se va sancționa cu amenzi consistente. Cei care încearcă să cumpere sau chiar să vândă astfel de lucrări, care să fie utilizate fraudulos pentru promovarea unor examene, vor fi sancționați cu pînă la 200.000 de lei.

O nouă lege a intrat în vigoare se sâmbătă și prevede sancțiuni pentru cei care se ocupă cu tranzacționarea unor asemenea lucrări. Până acum legea sancționa doar cumpărarea unor lucrări științifice și vânzarea online a acestora. Noile reglementări vizează răspunderea juridică a autorilor lucrărilor de licență, de disertație ori de doctorat și sancțiunile ce se aplică în cazul vânzării sau cumpărării în scopul de a promova un examen.
Legea interzice oferta în scopul vânzării, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări științifice care să fie utilizate pentru promovarea unor evaluări. Interdicția se aplică și în cazul cumpărării unor astfel de lucrări în același scop. Cei care încalcă aceste prevederi riscă amenzi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei.
Legea stabilește că este „contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 100.000 la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziția studenților, studenților-doctoranzi, cursanților, contra cost, prin internet, prin rețele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însușirii fără drept a calității de autor pentru lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum și lucrări de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/ sau de doctorat”.
Responsabili pentru constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor sunt, potrivit legii, ofițerii sau agenții de poliție cu competențe în domeniu. Aceștia operează la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior.

Site-urile vor fi închise

În cazul în care vânzarea are loc online, prin intermediul unui sit, polițiștii pot stabili și „sancțiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții”.
Site-urile care conțin în scop de vânzare sau de punere la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări vor putea fi închise.
MAI este autorizat să solicite Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), blocarea funcționalității unui domeniu „.ro” prin care se face disponibil conținutul ilegal. De asemenea, legea permite poliției să solicite furnizorilor de servicii de găzduire să întrerupă stocarea sau transmiterea conținutului ilegal.
În cazul în care site-urile nu sunt din România, iar autoritățile nu au competență în blocarea acestora, MAI poate solicita blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul ilegal.
Legea prevede și amendarea furnizorilor de servicii de găzduire sau a furnizorilor de internet care nu pun în aplicare măsurile dispuse de ANCOM. Sancțiunile sunt cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button