Amenzi de aproape 1,8 milioane de lei în nici două luni, pentru folosirea grăsimilor hidrogenate în locul ingredientelor obținute din lapte
Autoritățile au dat amenzi de aproape 1,8 milioane de lei în cadrul controalelor desfășurate la nivel național, în perioada 21 ianuarie – 8 martie, pentru combaterea practicii neconforme de a înlocui ingredientele pe bază de lapte cu grăsimi hidrogenate, deși pe etichete sunt trecute primele.
Rezultatele controalelor au fost făcute publice de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care a acționat în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Verificările au avut loc în București și în toate municipiile reședință de județ și au vizat informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu.
În total, au fost verificate 708 unități, dintre care 233 patiserii, 157 de cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 de pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri și 11 magazine alimentare.
În total, au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 1,8 milioane de lei și 177 de avertismente.
De asemenea, au fost confiscate produse neconforme („creme de brânză”, „merdenele cu brânză”, „pateuri cu brânză”) și au fost emise ordonanțe de suspendare a activității pentru 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și s-a dispus interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea autorizării sau remedierii deficiențelor.
„Fenomenul substituirii produselor obținute din lapte (brânză, telemea, cașcaval, unt) este încă frecvent practicat în unitățile de alimentație publică (…). Din totalul celor 708 unități de alimentație publică verificate, un număr de 285 (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, dezinformând consumatorii. Substituirea produselor lactate cu specialități de grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează posibilități pentru activități ilicite și profituri majorate ale operatorilor economici prin înșelare, în detrimentul consumatorilor”, au precizat reprezentanții ANPC.
Aceștia au precizat că s-a constatat, totuși, o diminuare a fenomenului, în comparație cu anul 2018, când s-au găsit nereguli la 74% din unitățile verificate.
Județele în care au fost aplicate cele mai mari sancțiuni au fost Bistrița, Prahova, Sibiu și Bihor. La polul opus se află județele Alba, Bacău, Vaslui și Călărași. În ultimul județ menționat nu a fost aplicată nici o sancțiune.
„Pentru diminuarea acestor practici înșelătoare pentru consumatori, instituțiile noastre vor supraveghea piața și în perioada următoare cu aceeași atenție”, au atenționat reprezentanții Protecției Consumatorilor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.