Expres

Ambulanțieri din toată țara vor împânzi în weekend Brașovul

Ambulanțieri din toată țara vor împânzi în weekend Brașovul

60 de echipaje de ambulanță, din întreaga țară, vor participa duminică la o paradă de străzile municipiului Brașov. Evenimentul marchează Ziua Națională a Ambulanței, sărbătorită în acest an la Brașov. După paradă, oamenii de la Ambulanță vor fi în puncte cheie ale municipiului – piețe sau intersecții, de exemplu, pentru a interacționa direct cu cei pe care îi slujesc fără oprire, de 118 ani.

Echipajele Serviciilor de Ambulanță din județele României se adună sâmbătă seara, pe 27 iulie, în Piața Sfatului, din Brașov. Duminică, de la ora 10, tot în Piața Sfatului este festivitatea de Ziua Națională a Ambulanței. Iar de la ora 12, toate echipajele pornesc în paradă, pe următorul traseu:

Piața Sfatului➡️Str. Mureșenilor➡️B-dul Eroilor➡️B-dul 15 Noiembrie➡️Str. Calea București➡️întoarcere giratoriu Carrefour(Calea București, nr. 107)➡️B-dul Saturn➡️Str. Zizinului➡️Str. Toamnei➡️B-dul Mihail Kogălniceanu➡️B-dul Victoriei➡️B-dul Gării➡️Str. Aurel Vlaicu➡️B-dul Griviței➡️Str. 13 Decembrie➡️B-dul Iuliu Maniu➡️Str. Nicolae Iorga➡️Str. Mureșenilor➡️Piața Sfatului.

După paradă, echipajele se vor instala în puncte cheie ale municipiului Brașov – intersecții, parcuri sau piețe, pentru a interacționa direct cu oamenii.

Pe 28 iulie se împlinesc 118 ani de când la București s-a înființat Societatea de Salvare, sub directa îndrumare a profesorului dr. Nicolae Minovici. Primul echipaj a fost format dintr-un vizitiu și un sergent de oraș, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche, situată pe cheiul Dâmboviței.

Acum, în loc de sergent de oraș și vizitiu sunt medici, asistenți și ambulanțieri. Vă invităm să le fim alături duminică, la sărbătoarea lor de suflet, în Piața Sfatului, oriunde pe traseul paradei sau în punctele aglomerate din Brașov, în care se vor instala după paradă”, spune dr. Stela Coțiu, director medical al Stației de Ambulanță a Județului (SAJ) Brașov.

Anunțul din Gazeta de Transilvania Brașov


1 decembrie 1928, într-o sâmbătă. Gazeta Transilvaniei anunță, în ediția în care evocă zece ani de la Marea Unire, înființarea Ambulanței Brașov:

Societatea „Salvarea” Brașov

Primim următoarele:

După o muncă continuă, desfăşurată cu perzistenţă, timp de aproape doi ani, Societatea „Salvarea” a luat fiinţă efectivă.
Două auto-ambulanţe sanitare pentru boalele obicinuite, una pentru boalele contagioase şi o trăsură stau la dispoziţia suferinzilor, spre a fi transportaţi în cele mai bune condiţiuni de la domiciliu la spitale şi sanatorii sau din o localitate în alta. Sediul ambulanţelor este la spitalul „Gh. Mârzescu” din Braşov. Numărul telefonului este 75.
Oricine are nevoe de ambulanţă, pentru transportat bolnavi, să va adresa prin scrisoare, prin telefon sau prin viu grai Administraţiei Spitalului „Gh. Mârzescu”, indicând adresa exactă unde să se prezinte ambulanta, numărul bolnavilar cari urmează a fi transportaţi, boala de
care suferă, şi locul unde trebuesc transportaţi.
Bolnavii săraci, pentru orice boală şi orice accidente, sunt transportaţi gratuit. Societăţile, Industriile cu cel puţin 20 lucrători şi oricare alte instituţii publice sau private, care plătesc anual o cotizaţie de cel puţin 5000 lei, se bucură de gratuitate absolută, atât sub raportul acordării primelor ajutoare medicale, cât şi sub raportul transportului bolnavilor sau accidentaților, cari le aparţin.
Particularii cu o bună situaţie materială plătesc pentru un transport în oraş 100 de lei, iar pentru un transport în afară de oraş câte 10 lei de km. Plata se face contra chitanţă
”.

Primăria Brașov va ilumina literele de pe Tâmpa în alb-portocaliu

Pentru a marca importanța pe care serviciul de ambulanță o are în salvarea vieții brașovenilor, Primăria Brașov se alătură demersului inițiat de Serviciul de Ambulanță Județean Brașov de marcare a Zilei Naționale a Ambulanței, și în data de 28 iulie va ilumina literele de pe Tâmpa în culorile specifice acestui serviciu în România, alb-portocaliu.
Conform Legii nr. 22/2015, începând cu anul adoptării a fost instituită ziua de 28 iulie ca Ziua Naţională a Ambulanţei din România, dată la care, în 1906, la inițiativa dr. Nicolae Minovici, a apărut prima ,,Salvare” din București.
În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari.
Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto.
În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.
În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995 au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.
În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005 a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button