Alina Bica a dat statul în judecată

Alina Bica a dat statul în judecată
Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT, a dat statul român în judecată şi solicită despăgubiri de peste un milion de euro pentru tratamentul la care a fost supusă în timpul anchetelor. Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, în cazul omului de afaceri Ovidiu Tender (dosar instrumentat de DIIOT), dar a fost achitată în alte două dosare penale în care a fost trimisă în judecată.
Litigiul deschis de Alina Bica împotriva statului român (reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice) a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în decembrie 2023, însă nu a apucat să se judece până acum. În iunie 2024, Secţia „Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale” şi-a declinat competenţa în favoarea Secţiei Civile, care urmează să stabilească un prim termen abia în toamnă.
Din cererea de chemare în judecată consultată de Fanatik reiese că Alina Bica solicită salariul pentru perioada 2014-2016, în care a fost suspendată din funcţia de procuror, daune morale de 438.000 de euro şi 580.000 de euro pentru privarea injustă de libertate.
Alina Bica fost achitată în două dosare (cunoscute drept Bica 1 şi Bica 2). În primul, ea fusese trimisă în judecată alături de omul de afaceri Gheorghe Stelian şi de fostul deputat Cătălin Teodorescu, fiind acuzată de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea frauduloasă a unui teren de 13 hectare, pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
În celălalt dosar, ea a fost acuzată de luare de mită şi participaţie la abuz în serviciu, şi a fost trimisă în judecată alături de fostul şef ANAF, Şerban Pop, şi de omul de afaceri Horia Simu. Alina Bica a fost, totuşi, condamnată, în 2018, la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului, respectiv a omului de afaceri Ovidiu Tender, într-un dosar în care a mai fost judecată şi pentru favorizarea fostului ministru Adriean Videanu.
Bica a fugit în Costa Rica alături de Elena Udrea, de unde a obţinut o suspendare a executării (contestaţie faţă de formarea completurilor de 5 judecători). În noiembrie 2019, apelul ei a fost respins, iar un an mai târziu, fosta şefă DIICOT a fost prinsă în Italia, ocazie cu care aceasta a solicitat să execute pedeapsa în acest stat.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

