„Alba-neagra” cu indemnizația de hrană a bugetarilor
Indemnizația de hrană promisă tuturor bugetarilor, inclusiv profesorilor și personalului din învățământ, a produs atâta bulversare în sistem, încât chiar și echipa EduSAL, IT-știi care fac programul de salarizare din învățământ, au introdus această indemnizație începând cu luna decembrie 2018, relatează Edupedu.ro. Însă, potrivit unui document oficial, obținut de sursa citată, Ministerul Finanțelor interpretează diferit cele patru legi și ordonanțe care reglementează indemnizația de hrană.
Două OUG, aprobate în aceeași zi, se bat cap în cap
Decisă prin legea 153/2017, art 18, indemnizația de hrană avea termen precis: 1 decembrie 2018. După care au apărut modificările din OUG 90 pe 2017. Aceasta a intrat în vigoare pe 7 decembrie 2017 cu o derogare: „în anul 2018, instituţiile şi autorităţile publice (…) nu acordă personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii şi nici indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017”. Până în acest punct este clar: indemnizația promisă nu se acordă în 2018, deci nu de la 1 decembrie 2018. Imediat însă, a fost aprobată de același Guvern OUG 91 din 2017 care a intrat în vigoare la data de 8 decembrie 2017 (o zi mai târziu decât OUG 90) care vine cu o modificare-clarificare pentru articolul 18 alin. (1) din legea nr. 153/2017 şi prevede că „(1) Începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Indemnizațiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară cu încadrarea în prevederile 25 alin. (1)”.
Şi cei din Ministerul Educaţiei au fost bulversaţi
Ambele ordonanțe, și 90 și 91 au fost aprobate în aceeași ședință de Guvern, cea din 6 decembrie, dar au fost publicate în Monitorul Oficial la o zi distanță. Așa că, dacă OUG 91 (publicată după prorogarea termenului prin OUG 90) a decis acordarea de la 1 decembrie 2018 a indemnizatiei de hrană, toţi bugetarii, inclusiv cei din învățământ, s-a așteptat ca banii să intre în luna decembrie 2018 sau cel târziu ianuarie 2019, ca plată pentru decembrie. Chiar secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Gigel Paraschiv, a cerut Ministerului de Finanțe credite bugetare în valoare de 1,9 miliarde de lei pentru acordarea indemnizației de hrană în ianuarie 2019, pentru luna decembrie 2018. În documentul de răspuns, obținut de Edupedu.ro, secretarul de stat de la Finanțe, Daniela Pescaru, susține în primul rând că nu poate angaja o asemenea cheltuială, fiindcă depășește plafonul de 1/12 permis fără o lege a bugetului pe 2019 în vigoare. Apoi îi explică lui Gigel Paraschiv că în viziunea Finanțelor OUG 91 nu există când vine vorba despre indemnizația de hrană și că rămâne valabilă doar OUG 90, cea care amână acordarea indemnizației pentru luna decembrie 2018. „Plata indemnizației urmează să se efectueze în luna februarie 2019”, se arată în documentul citat.
IT-iştii au făcut şi softul de plată
Bulversarea a fost atât de mare încât echipa de la EduSAL, softul de salarizare din învățământ, a trimis în luna decembrie o varianta actualizată a programului către toate școlile din România. Aceasta cuprindea, potrivit descrierii detaliate care a însoțit versiunea de software, și „implementarea elementului «Indemnizaţie de hrană» în forma de «Alte drepturi» cu următoarele menţiuni: maximul acordat poate fi de 317 lei pe persoană proporţional cu timpul lucrat; se acordă doar funcţiilor de bază; sunt asimilate salariilor şi asupra lor se reţin toate contribuţiile şi impozitul pe venit”.
În final, Guvernul a fost nevoit să introducă clarificări în OUG 114 din 2018, la articolul 36, prin care s-a delimitat clar perioada 2019-2020 pentru plata acestei indemnizații de hrană.
IT-știi EduSAL au revenit cu precizări: indemnizația de hrană nu are ce căuta pe statele de plată din luna decembrie 2018 și susțin că banii se acordă începând cu lichidarea lunii ianuarie (adică până în data de 15 februarie 2019).
Cât ar trebui să încaseze un angajat
Salariul minim brut pentru luna ianuarie este de 2.080 de lei. Două salarii brute înseamna 4.160 de lei, adica 2526 împărțit la 12 rezultă 346 de lei (dacă s-ar impozita doar aceste sume cu CAS 25%, CASS 10% și impozit 10% – se poate aplica și o cotă de deduceri). Pentru aceste două salarii minime considerate indemnizație de hrană, statul primește înapoi impozite și contribuții în sumă de 1.820 de lei (cu tot cu contribuția asiguratorie a angajatorului), adică 43,75% din indemnizația brută. În cazul în care calculul se face înglobând brutul indemnizației cu brutul salariului și apoi se scad contribuțiile și impozitele, sumele primite ar putea fi diferite de la caz la caz.
Citiți și:
Primăriile vor mai tăia o „halcă” din investiții pentru a plăti angajaților norma de hrană
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.