Expres

Aeroportul Brașov se deschide pe 10 iunie (video)

Aeroportul Brașov se deschide pe 10 iunie.

După cum v-am informat, Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean, și Alexandru Anghel, directorul Regiei Autonome „Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav”, au susținut astăzi o conferință de presă, pentru a prezenta ultimele detalii legate de Aeroportul Brașov.

Primele zboruri, pe 15 iunie

Aeroportul Brașov se deschide pe 10 iunie. Oficialii au anunțat că pe 15 iunie vor avea loc primele două zboruri de pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav. Primul avion ce va ateriza oficial la Ghimbav este o cursă care va veni de la Stuttgart și va ajunge la destinație la ora 9.00.
Așa cum era planul de câteva luni, ar urma să fie efectuat și un zbor inaugural, București – Brașov. CJ Brașov a transmis în acest sens o solicitare companiei de stat Tarom, pentru cursa care ar urma să aducă oficialități și personalități de prim rang. „Am solicitat companiei de stat o ofertă de preț pentru un avion pe care pot să îl disloce pentru această cursă inaugurală. Am ales Tarom, fiindcă nu vrem să se interpreteze că facem publicitate unei companii private”, a precizat Adrian Veștea.

Două zile de evenimente

Aeroportul Brașov se deschide pe 10 iunie. Înainte de primele zboruri vor fi organizate și zilele porților deschise, urmând să fie organizate evenimente diverse, printre care show-uri aviatice, o expoziție de profil, concerte și altele. După cum a precizat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, aeroportul va fi deschis pentru public în zilele de 10 și 11 iunie. „Aeroclubul României va veni cu avioane de acrobație, parașutiști, dar suntem în discuții și cu Statul Major al Armatei Române pentru a avea și un show cu avioane militare, elicoptere Puma, precum și o zonă de expoziție statică, de simulatoare și altele ce mai au dânșii de prezentat”, a spus Veștea.
Acesta a mai adăugat faptul că sunt discuții cu RATBV, astfel încât să înceapă operarea unor curse spre Aeroportul Ghimbav. Primele vor fi chiar în acele două zile, 10-11 iunie, după care vor fi stabilite șu curse regulate. Și alte primării din zona metropolitană și chiar din județ sunt încurajate să asigure transport spre aeroport, mai ales în zilele inaugurale.
Ulterior, RATBV ar urma să aibă curse regulate cu plecare din Gara Brașov și Livada Poștei. „Frecvențele mijloacelor de transport nu vor fi raportate la programul de zbor, dar din discuțiile pe care le-am avut vor fi curse la un interval de o oră, o oră și jumătate. Cu siguranță vor fi curse la 7 dimineața și la 7 seara, la începerea și la închiderea programului”, a explicat Anghel.
Referitor la programul de funcționare, care nu s-ar potrivi cu planurile de zbor ale unui operator, Adrian Veștea a ținut să precizeze că aceste 12 ore zilnic sunt doar o etapă: „Aeroportul va funcționa 24 din 24, 7 zile din 7, dar e o etapă de parcurs”.

Are „certificat de naștere”

Aeroportul Brașov se deschide pe 10 iunie. „Certificatul de naștere” al aeroportului a fost emis vineri, fiind practic publicarea în AIP, respectiv registrul de unde operatorii aerieni iau la cunoștință condițiile de operare pe acest aeroport, programul, procedurile de zbor, hărțile și alte detalii, astfel încât să își poată programa un zbor de aici.
Pe de altă parte, astăzi, Aeroportul a primit și cod IATA, cel folosit de pasageri pentru a găsi zborurile de la și spre Brașov.
„Codul ICAO (n.r. – International Civil Aviation Organization – Organizația Internațională a Aviației Civile) al Aeroportului Brașov este LRBV, dar noutatea absolută de astăzi este că avem codul IATA. Fiind un aeroport nou, nu am avut multe opțiuni, din ceea ce ne-au trimis ei, am ales BSM, BS de la Brașov, iar M de la metropolitan, dacă vreți”, a spus Alexandru Anghel.

Destinațiile, strict pe profitabilitate

Aeroportul Brașov se deschide pe 10 iunie. În ceea ce privește destinațiile, dintre care unele au fost deja anulate, Adrian Veștea a subliniat, din nou, ca și Alexandru Anghel, că acestea nu sunt stabilite de Consiliul Județean, nici de Regia Autonomă, sunt dictate de interesul pe care îl manifestă oamenii de a pleca sau veni la Brașov cu avionul, iar companiile aeriene merg pe profitabilitate și își doresc să facă o afacere din acest lucru.
Fiind un obiectiv nou, aeroportul nu are un istoric, iar acesta e un handicap acum. Dan Air a avut curajul să intre pe această piață, au publicat cursele pe care vor să le opereze și au văzut care este gradul de încărcare. Este o practică acest lucru și, în funcție de rezultate, și alți operatori se pot orienta spre acest aeroport. Nu trebuie să fie multe destinații la început, pot fi trei – patru, dar care să meargă bine. După 15 iunie, când încep zborurile, și alte companii aeriene vor căpăta încredere și vor veni cu noi curse. Avem discuții și pentru curse spre Paris sau Tel-Aviv, dar o schimbare în abordare va fi după ce avem primele curse și rezultatele acestora. Unele vor apărea, dar și altele vor dispărea, deoarece conform statisticilor, 10 – 15% din destinații se închid, fiindcă nu ajung în zona de profitabilitate pentru companiile aeriene”, a punctat Alexandru Anghel.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
5 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] Aeroportul Brașov se deschide pe 10 iunie (video) […]

1 an în urmă

[…] Aeroportul Brașov se deschide pe 10 iunie (video) […]

1 an în urmă

[…] Aeroportul Brașov, văzut de la Cluj. Pregătirile pentru deschiderea Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav, singurul ridicat de la zero în România ultimilor 50 de ani, sunt pe ultima sută de metri (detalii aici). […]

1 an în urmă

[…] anunțau că Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav (AIBG) va avea codul IATA BSM (detalii aici), alegerea Brașovului nu a fost acceptată. „Codul ICAO (n.r. – International Civil […]

1 an în urmă

[…] Brașov Ghimbav, din perioada 10-11 iunie 2023.Fotografia oferă mai multe detalii despre Zilele Porților Deschise.Reamintim că primele zboruri, unul comercial și cel oficial de inaugurare, vor avea loc în 15 […]

Back to top button