Expres

Aeroportul Brașov. Presiune pe administratori pentru prelungirea programului (video)

Aeroportul Brașov. Presiune pe administratori pentru prelungirea programului. Consiliul Judeţean Braşov, întrunit în şedinţă ordinară, a aprobat joi, 31 august, planul de administrare și indicatorii de performanță financiari și nefinanciari ai administratorilor neexecutivi din cadrul Consiliului de Administrație al Regiei Autonome „Aeroportul International Brasov-Ghimbav”.
Totodată, forul deliberativ al judeţului a stabilit cuantumul indemnizației fixe brute lunare a remunerației membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație la suma de 3.328 lei şi a aprobat modelul de act adițional la contractul de mandat încheiat cu membrii CA.
Până la aprobare, însă, au fost 30 de minute de discuții intense (video, de la minutul 13.44), cu întrebări din partea consilierilor județeni, chiar și înainte ca planul să fie prezentat, dar și pe parcurs și la final. De altfel, și președintele CJ Brașov, Todorică Șerban (foto 3), a întrerupt prezentarea făcută de către președintele CA al Regiei, Ștefan Daniel Micu (foto 1), solicitându-i să fie mai pragmatic și să spună în primul rând când și cum se va face prelungirea programului.


Ștefan Micu a explicat că, pentru un „program 24h”, este nevoie ca o companie aeriană să-și stabilească baza pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav (AIBG), ceea ce rămâne deocamdată un deziderat, în ciuda demersurilor făcute de conducerea Aeroportului.
În schimb, relativ mai ușor și mai rapid de realizat ar fi prelungirea programului, de la 6-7 dimineața la 23, precizând că directorul AIBG Alexandru Anghel (foto 2), prezent și el în sală, a depus în acest sens solicitarea către ROMATSA, cu sprijinul Autorității Aeronautice Civile Române.
Micu a ridicat însă problema sustenabilității financiare a orarului extins;

„(…) trebuie să fim atenţi dacă noi avem nevoie în acest moment de aşa ceva. În prezent, avem zboruri regulate Dan Air, Wizz Air şi suplimentar avem curse charter care s-ar putea să nu mai existe sau să fie la nivel mult mai mic la iarnă. Trebuie să ţinem cont de posibilităţile financiare pe care le avem la dispoziţie. Unul din factori este soliditatea financiară pe care trebuie să o prezinţi Autorităţii Aeronautice Civile Române. Demersurile au fost începute şi ne dorim ca un prim pas ar fi să asigurăm o prelungire a programului de la 6-7 dimineaţa până la ora 23.00 măcar”.

La rândul său, Alexandru Anghel a vorbit despre demersurile făcute către ROMATSA, neputând preciza care este orizontul de așteptare pentru ca acestea să devină realitate.

Directorul Aeroportului a precizat că foarte posibil este din această lună să se concretizeze zborurile pe relația Braşov – Budapesta, în octombrie va avea loc o întâlnire cu oficialii Lufthansa, la Braşov, la solicitarea acestora, pentru programul de zboruri din 2024. „Avem discuții și pe partea cealaltă legată de Paris (nota red. – cu Air France, posibil)”. El a reamintit și că din decembrie va opera Fly Lili. Aceasta e tot companie românească, care va intra în concurență cu Dan Air, primul operator care a început zborurile de linie de pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, fiind planificat ca transportatorul să deservească destinaţia Stuttgart și München.
„Suntem în derulare (n.r. – discuții) și cu alte companii. (…) Cumva, după două luni de activitate, cred că suntem pe un trend bun, între primele aeroporturi din țară. Luna asta sperăm să atingem 18.000 de pasageri și luna viitoare, vedem cum va fi trendul, să ajungem la 20.000 (n.r. – pe lună), a conchis Anghel.

Conform planului de administrare aprobat (vedeți documentul la final), Aeroportul ar putea ajunge anul acesta la 80.000 de pasageri, în 2024 este estimat un număr de 150.000 de pasageri, în anul 2025 – 270.000 pasageri, iar în anul 2026 – 420.000 de pasageri.
În fiecare din aceștia ani sunt estimate creşteri cu 5% ale veniturilor, urmând a scădea cu același procentaj compensaţiile din fonduri publice – adică de la bugetul județului.

De altfel, la finalul ședinței de plen, Todorică Șerban, președintele CJ, a vorbit despre aşteptările pe care autoritatea publică a judeţului şi implicit comunitatea braşoveană în ansamblu le au în privinţa activităţii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav pentru perioada imediat următoare (video).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
7 luni în urmă

[…] cum se discutase la o ședință CJ anterioară, la care președintele CA a fost prezent (detalii aici). În principal era vorba despre un site interactiv al Aeroportului, pe care să se poată urmări […]

Back to top button