Aeroportul Brașov. „Nu charterele sunt viitorul” / 80% din bani vin din bugetul județului

Aeroportul Brașov. „Nu charterele sunt viitorul” / 80% din bani vin din bugetul județului
Conducerea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav mizează, pentru 2025, pe de două ori mai mulţi pasageri din cursele de linie comparativ cu numărul turiştilor care vor zbura cu charterele, cu toate că anul trecut numărul zborurilor din prima categorie a scăzut, iar cel al charterelor a crescut semnificativ.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Braşov, Daniel Micu, care îşi anunţă intenţia de a mai candida pentru un nou mandat în acest for, susţine că „charterele sunt doar o componentă” şi că viitorul acestei instituţii aeroportuare îl reprezintă, în continuare, cursele de linie.
„Viitorul aeroportului nu sunt charterele, aceasta este doar o componentă din viitorul acestui aeroport. Braşovul este judeţul turistic numărul unu al României şi e normal să atragă foarte mulţi turişti, iar bazinul de captare al aeroportului sunt judeţele Braşov, Covasna şi Harghita şi oamenii din această zonă călătoresc foarte mult. Din estimările noastre, cursele charter vor aduce în jur de 80.000 – 90.000 de pasageri, restul până la 300.000 sunt din cursele de linie. Lumea a fost cu ochii pe acest aeroport. Au vrut să vadă cum funcţionăm, cum ne adaptăm condiţiilor specifice – pentru că, să ştiţi, acest aeroport, din punct de vedere al aviaţiei, este foarte greu. Avem, în jurul nostru, foarte multe aerodromuri cu aviaţie uşoară, ceea ce face să fie un spaţiu aerian foarte dificil”, a declarat, pentru Agerpres, Daniel Micu.
Așa cum am anunțat, din vară sunt programate zboruri charter a nouă companii: Tarom, Sky Express, Aegean, Animawings, FLYONE, Coreidon, HiSky, MGA și Fly Lili.
Deocamdată, pe aeroportul din Brașov operează o singură companie, Wizz Air, care are curse de linie către Londra, Budapesta și Dortmund. La sfârșitul anului trecut, compania Fly Lili a anunțat că se retrage din ianuarie 2025 de pe aeroportul Brașov.
Atragerea mai multor destinaţii şi creşterea numărului de pasageri este necesară inclusiv din perspectiva nevoii aeroportului de a deveni independent financiar faţă de instituţia tutelară, Consiliul Judeţean Braşov.
„Anul trecut, peste 80% din bani au venit de la CJ Braşov, dar sperăm ca, de la an la an, această proporţie să se modifice şi, undeva la un orizont de timp de 3-5 ani, să nu mai depindem de banii autorităţii tutelare”, a precizat preşedintele CA al Aeroportului.
Potrivit acestuia, în perioada imediat următoare va fi rezolvată şi problema spaţiilor din interiorul terminalului care nu au putut fi închiriate.
„O mare parte din spaţiile comerciale au fost deja închiriate şi, acolo unde am avut probleme – însemnând că au fost scoase la licitaţie de 4-5 ori şi nu s-a reuşit închirierea lor – am chemat un expert evaluator, au fost reevaluate şi le vom scoate din nou la licitaţie”, a afirmat Daniel Micu.
Pe de altă parte, în condiţiile ordonanţei care interzice angajările, Aeroportul din Ghimbav mai are posturi vacante în organigramă, fiind ocupate 88 din 102, iar salariul mediu din instituţie este de 5.000 de lei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

