Expres

Aeroportul Brașov devine frontieră de stat. Guvernul a aprobat și deschiderea biroului vamal

Aeroportul Brașov devine frontieră de stat. Executivul a aprobat, astăzi, o hotărâre de Guvern pentru aprobarea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Internaţional „Braşov – Ghimbav” (AIBG), precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Acesta va fi deschis pentru persoane și mărfuri, cu un program permanent atât pentru punctul de trecere a frontierei, cât și pentru biroul vamal de frontieră.

Potrivit sursei citate, deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei și a biroului vamal de frontieră va constitui o măsură favorabilă pentru dezvoltarea economiei, pentru promovarea turismului și pentru înlesnirea mobilității bunurilor și persoanelor.

Impact pozitiv și în domeniul apărării țării

„Prin existența sa, noul aeroport are un impact pozitiv și în domeniul apărării țării și securității naționale, având în vedere locarea și relocarea activităților din zona de interes a Poligonului militar Cincu-Brașov, facilitând instruirea în comun cu alte state membre NATO, dar și cu sprijinul activităților circumscrise misiunilor Forțelor Aeriene, prin extinderea activităților de zbor, prin posibila relocare a antrenamentelor de zbor pentru studenții Academiei Forțelor Aeriene ”Henri Coandă” din Brașov pe noul aeroport”.

Guvernul României

Art. 2 – (1) Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Județului Brașov, structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură personalul necesar pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat, în condițiile legii”.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de control la trecerea frontierei de stat, pentru activitatea vamală şi pentru desfăşurarea activităţilor de control sanitar-uman şi fitosanitar se asigură de către Regia Autonomă „Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav” în calitate de administrator, „cu respectarea prevederilor Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 791/2009 privind condițiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaționale sau deschise traficului aerian internațional”.

99 de polițiști și 12 vameși

Proiectul este însoțit de două anexe. Personalul, spațiile și dotările necesare desfășurării activităților specifice Poliției de Frontieră Române în punctul de trecere a frontierei de stat pe Aeroportul Internațional „Brașov – Ghimbav” sunt prevăzute în Anexa nr. 1, iar personalul, spațiile și dotările necesare Biroului Vamal de Frontieră pentru punctul vamal de trecere a frontierei de stat pe Aeroportul Internațional „Brașov – Ghimbav” sunt prevăzute în Anexa nr. 2.

Potrivit documentelor menționate, vor fi 99 de posturi de polițiști de frontieră (10 ofițeri, 89 agenți), pe două linii de control, iar dotările acestora, cu echipamente moderne, sunt multe și diverse.

Biroul vamal va avea 12 angajați, dotările fiind, de asemenea, de ultimă generație.

Termen de funcționare: cât mai curând posibil

În ceea ce privește operaționalizarea Aeroportului, deși ultimul termen asumat era iunie 2023, reiterat ca grafic consolidat în ultimele comunicări oficiale, în nota de fundamentare  a proiectului se vorbea de finalul anului 2023: „Obiectivul Consiliului Județean Brașov este de a finaliza investiția și de a asigura funcționarea tuturor facilităților aferente aeroportului, până la sfârșitul anului 2023”. În nota de fundamentare a HG aprobată vineri, fraza a fost modificată:

„Aeroportul va deservi în principal zona județelor Brașov, Covasna și Harghita, dar va fi accesat și de pasageri din alte județe aflate în aria de captare extinsă. Aeroportul Internațional Brașov se realizează astfel încât să permită decolarea și aterizarea avioanelor din clasa mediu curier (categoria C/D) și să asigure conectarea la punctele aeroportuare de trafic comunitare şi internaţionale.
Obiectivul Aeroportului Internațional «Brașov-Ghimbav» contribuie la dezvoltarea economiei și turismului din zonă. În lipsa unei infrastructuri aeroportuare și a curselor care să conecteze zona cu destinații europene, nu s-ar putea valorifica eficient potențialul acestor județe, al zonelor limitrofe, urmând ca aeroportul să fie un punct de legătură aeriană stabil și adecvat ca mărime între zona deservită și țările din Europa și Orientul Mijlociu. Existența Aeroportului creează premisele ca Brașovul să devină un centru financiar şi de afaceri puternic datorită conexiunilor rapide cu Europa şi cu alte zone. Integrarea României în Uniunea Europeană și în NATO a creat condiții favorabile creșterii semnificative atât a circulației persoanelor, schimburilor comerciale şi culturale, cât și a cooperării militare. (…) Obiectivul Consiliului Județean Brașov este de a finaliza investiția și de a asigura funcționarea tuturor facilităților aferente aeroportului, cât mai curând posibil. (…)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button