Expres

Aeroportul Brașov / „Bătaie de joc la adresa brașovenilor și a potențialului economic al regiunii” / S-a făcut și petiție

Aeroportul Brașov se confruntă încă de la deschidere cu aceeași problemă, care irită multă lume. Cum nu s-a rezolvat până acum, s-a făcut o petiție pentru prelungirea programului de funcționare al Aeroportului Brașov între orele 5.00 – 23.00.

În prezent, se știe, orarul de funcționare al Aeroportului Brașov este de „tip supermarket” de cartier – 7.00 – 19.00, din cauză că Romatsa nu are suficienți controlori de zbor la turnul virtual de la Arad.

Iată și conținutul petiției, în care este luat în colimator și directorul Aeroportului Brașov, Alexandru Anghel, din cauza trecutului său la Iași:

Către directorul general Romatsa, Marius Adrian Cojoc

Noi, semnatarii acestei petiții, reprezentând comunitatea din Brașov și toți cei interesați de dezvoltarea Aeroportului Internațional Brașov, ne exprimăm profund nemulțumirea și dezaprobarea față de decizia de a menține programul de funcționare al aeroportului între orele 7.00-19.00. Considerăm că această restricție a programului reprezintă o bătaie de joc la adresa brașovenilor și a potențialului economic al regiunii.

Propunem o inițială prelungire a programului de funcționare, de la 5.00 la 23.00, în primul an, urmată de obținerea unui program de funcționare normal, cu o funcționare non-stop în maxim 2 ani.

Aeroportul Internațional Brașov este un nod important în infrastructura de transport din România, iar nevoia de a avea un program de funcționare non-stop devine tot mai stringentă. Suntem conștienți că există un turn de control virtual la dispoziția aeroportului, operat de Aeroportul Internațional Arad, care poate fi gestionat de către orice aeroport din România. Deși această soluție temporară permite extinderea programului de funcționare, ea nu este suficientă pentru a răspunde cerințelor actuale ale comunității și ale operatorilor aerieni.

Este inacceptabil să constatăm că, în ciuda posibilității de a opera Aeroportul Internațional Brașov la capacitate maximă, directorul general Romatsa, Marius Adrian Cojoc, susține că doar după doi ani se va lua în considerare o extindere a programului la 24 de ore. Această atitudine ne arată o neglijență flagrantă față de necesitățile comunității și față de oportunitățile economice pe care le poate aduce un aeroport funcțional non-stop.

De asemenea, suntem consternați să aflăm că directorul Aeroportului Internațional Brașov, Anghel Alexandru, a fost demis de la Iași și apoi promovat la aceeași funcție la Aeroportul Brașov.

Alexandru Anghel, directorul Aeroportului Brașov, a fost director operațional al Aeroportului Iași timp de câțiva ani, iar ulterior a primit un mandat interimar de patru luni ca director general al Aeroportului Iași, iar cu o lună înainte de expirarea mandatului său, a fost demis de Consiliul de Administrație pe motiv că nu ar fi respectat hotărârile Consiliulul Adminostratiei, regulamentele regiei și legislația în vigoare. Anghel a contestat decizia în instanță și în primă instanță o a obțnut o sentință în favoarea sa, dar ulterior a pierdut procesul. La Brașov, directorul actual al aeroportului Internațional Brașov a fost mai întâi șef al Direcției Implementare Aeroport din Consiliul Județean și apoi a fost numit director al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, prin decizia CJ Brașov.

Această decizie pare a fi una nepotrivită și nu reflectă un interes real în dezvoltarea aeroportului din cauza fricii că se va dezvolta prea mult Brașovul”.

În alte părți se poate

În continuare, autorii petiției au dat câteva exemple de aeroporturi importante din România care funcționează pe întreaga durată a zilei și a nopții, având în vedere importanța asigurării conectivității aeriene și a serviciilor de transport: 

  1. Aeroportul Internațional Henri Coandă București (OTP) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
  2. Aeroportul Internațional Cluj-Napoca (CLJ) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
  3. Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia (TSR) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
  4. Aeroportul Internațional Iași (IAS) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
  5. Aeroportul Internațional Sibiu (SBZ) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
  6. Aeroportul Internațional Craiova (CRA) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
  7. Aeroportul Internațional Bacău (BCM) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
  8. Aeroportul Internațional Satu Mare (SUJ) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
  9. Aeroportul Internațional Oradea (OMR) – Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână

Transparență, rapiditate și eficiență

„Solicităm directorului general al Romatsa R.A, Marius Adrian Cojoc, C.J și Directorul Aeroportului Aeroportul Internațional Brașov să acționeze în favoarea comunității și dezvoltării Aeroportului Internațional Brașov prin extinderea programului de funcționare… Aceasta nu poate fi o măsură amânată pe termen lung, ci trebuie implementată cât mai curând posibil pentru a răspunde nevoilor actuale ale comunității și pentru a asigura dezvoltarea economică și turistică a regiunii Brașov… Cerem, de asemenea, o transparență sporită în procesul de luare a deciziilor referitoare la Aeroportul Internațional Brașov și impunerea unor standarde profesionale ridicate pentru directorii și personalul implicat în conducerea acestuia. De asemenea, solicităm ca Romatsa să asigure o coordonare eficientă între toate aeroporturile din România, astfel încât resursele disponibile, inclusiv turnul de control virtual, să fie utilizate în mod optim pentru a sprijini funcționarea non-stop a Aeroportului Internațional Brașov”, s-a mai specificat în petiție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Econetic
10 luni în urmă

Înțelegeți odată că nu se vrea, cum nu s-a vrut construirea aeroportului Brașov, ne-au pus bețe în roate de la început cu autorizațiile, finanțare, etc. Au văzut că ne-am “încăpățânat” să-l facem pe banii județului și au zis că ne… Citeşte mai mult »

Back to top button