Expres

Adrian Veștea, acuzat că a distrus arhiva ANL / Precizările Ministerului Dezvoltării

Adrian Veștea, acuzat că a distrus arhiva ANL / Precizările Ministerului Dezvoltării

Devenit ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Publice (MDLPA), în 15 iunie 2023, ziua inaugurării Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav (AIBG), brașoveanul Adrian Ioan Veștea este ținta acuzațiilor în articolul „Demnitarul care a distrus arhiva ANL”, publicat de Anchete Speciale în 27 ianuarie 2024.

Fapte din decembrie 2022

Reprezentanții MDLPA, în subordinea căruia se află ANL, au dat răspunsuri punctuale la două dintre învinuiri.
În articol se afirmă că „Ministrul Dezvoltării, PNL-istul Adrian Ioan Veștea le-a dat ordin anul trecut funcționarilor Corpului de Control să distrugă arhiva Agenției Naționale pentru Locuințe, în special pe cea dedicată construirii ansamblului de locuințe cu credit ipotecar din sectorul 6 al capitalei”.

Reprezentanții ministerului menționează că nu s-a dat nicio dispoziție de distrugere a Arhivei Agenției Naționale pentru Locuințe:
Prin Raportul de control al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației nr. 142669/16.12.2022 (când Adrian-Ioan Veștea nu era ministru al devoltării), s-au dispus o serie de măsuri, una vizând arhivarea și depozitarea documentelor în cadrul ANL. În vederea verificării aspectelor care privesc arhivarea și depozitarea documentelor Agenției, echipa de control a efectuat o vizită în spațiile situate la subsolul sediului ANL. Astfel, în tronsoanele I și IV ale subsolului clădirii, se regăsesc spațiile arhivei, amenajate cu rafturi, documentele fiind îndosariate în condiții optime de păstrare. De altfel, tronsoanele I și IV au fost verificare și avizate de către Arhivele Naționale”.
În ceea ce privește focul fără de care nu ar fi ieșit fum, sursele citate precizează:
În tronsoanele II și III, echipa de control a găsit documente aparținând direcțiilor, depozitate, nearhivate, unele dintre acestea fiind grav deteriorate, ca urmare a unor serii de inundații care au afectat subsolul Agenției. Documentele depozitate nu erau predate la data respectivă Biroului Administrativ și Arhivare, în vederea arhivării, în conformitate cu prevederile legale. Astfel, în vederea respectării prevederilor legale cu privire la păstrarea și arhivarea înscrisurilor Agenției, s-a dispus ca măsură către conducerea ANL să efectueze demersuri pentru organizarea și inventarierea documentelor depozitate în condiții improprii, în vederea arhivării corespunzătoare a acestora sau a distrugerii. În urma verificării întreprinse de către reprezentanții ANL, aceste documente prezentau o stare avansată de degradare, conducând, astfel, la imposibilitatea efectuării unei inventarieri, în vederea arhivării. Ca urmare a acestui fapt, s-a decis distrugerea acestor documente”.

Alte acuzații

O altă acuzație continuă ideea anterioară privind ordinul de distrugere a arhivei ANL: „Demnitarul român a căutat cu orice preț să șteargă urmele lăsate de fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea și implicarea acesteia în atribuirea cu dedicație, împreună cu conducerea A.N.L, a unor apartamente subvenționate de stat cărora le-a crescut semnificativ în ultimii ani valoarea de piață. Printre beneficiari s-a numărat și acționarul SC CONCAS SA, milionarul buzoian Ionel Gagu, antreprenorul general al proiectului imobiliar de tip P+1E+M din sectorul 6 al capitalei, păstorit pe vremea aceea de un alt membru de vază al Partidului Național Liberal, Cristian Poteraș”.
Reprezentanții MDLPA au menționat că „din anul 2018 și până în prezent, publicația Anchete Speciale, prin domnul Răzvan Durlan, în calitate de publisher, a trimis o serie de solicitări Agenției Naționale pentru Locuințe, având ca obiect cartierul ANL Godeni, Intrarea Pinului”, la care ANL a răspuns, prin mai multe adrese, care ar fi clarificat acuzațiile de nelegalitate.
De asemenea, cererea de chemare în judecată formulată de jurnalistul menționat, prin care cerea ca ANL să fie obligată să ofere aceleași informații despre proiect, a fost respinsă de reclamant ca neîntemeiată, mai precizează reprezentanții ministerului condus de Adrian Veștea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
4 luni în urmă

Brunecioara penală din Rîșnov?

georgescule
4 luni în urmă

Treaba incepe sa se imputa, asa cum eu am prezis ! Cat priveste aeroportul, treaba este deja alterata !

Back to top button