Expres

Actualul şef al DNA, acuzat printr-o plângere penală „informă” că a luat mită un milion de euro. Reacţii

 

Nistor Călin, procurorul şef adjunct care a preluat atribuțiile de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ar fi vizat într-un dosar aflat pe rolul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, potrivit unei înregistrări aflate în posesia stiripesurse.ro.

La mijloc ar fi o plângere potrivit căreia Nistor Călin ar fi luat mită un milion de euro, neprecizându-se, însă, pentru ce a luat banii, când şi în ce fel.
Un fragment de dialog dintre fostul procuror șef al DNA, Anca Jurma, și subordonatul de atunci, Florentina Mirică, privind plângerea care l-ar privi pe Nistor a stârnit reacţii la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În discuţie, Anca Jurma îi cerea Florentinei Mirică informații despre plângere, întrucât cauza a fost investigată de aceasta din urmă, până să fie trimisă Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie.
În cadrul conversaţiei, fosta șefă a DNA spune că Nistor Călin a aflat despre plângerea care îl vizează de la un jurnalist, menţionând că a fost „șocat”.

Totodată, Anca Jurma pare să-i reproșeze Florentinei Mirică faptul că nu a închis dosarul înainte de a îl trimite la secţie, iar procurorul care a avut cauza mărturiseşte că plângerea nu conţinea date elocvente pentru realizarea unei anchete, dar şi că nu a clasat cazul „pentru a nu ridica suspiciuni”.

„În practică mă trezesc cu tot felul de trăsnăi înregistrate pe penal! Nu, sincer chiar n-am vrut să dau o soluție față de Nistor, cu privire la o sumă atât de mare (n.r. un milion de euro), în ultima clipă, înainte de declinare. Mi s-a părut că ar da mult mai rău decât dacă dau ei soluție. Pentru că soluția-i una singură, n-are ce altă soluție să fie. Și dacă era vorba despre mine, aceeași părere aș fi avut. Cu o săptămână înainte de schimbarea competenței, să fi făcut un coleg de-al meu, să dea o soluție, nu mi s-ar fi părut că mă avantajează cu… sub nicio formă. Aș fi zis: trimite-o acolo, să dea ei soluție și cu asta basta“, ar fi spus Mirică.

Şeful DNA susţine că nu ştia despre cauza penală care îl vizează

Biroul de Informare și Relații Publice al instituţiei a comunicat, în aceeaşi zi în care a fost făcut public dialogul, atât punctul de vedere al lui Nistor Călin, cât şi pe cel al Ancăi Jurma.

„Nu cunosc nimic despre vreo cauză penală care să mă privească. Nu m-a interesat niciodată dacă fac obiectul vreunei plângeri penale, deoarece, în toată cariera mea, nu am făcut decât să respect normele legale și codul deontologic al magistraților”, a precizat Nistor Călin.

„Nu i-am cerut niciodată fostului procuror șef al DNA, Anca Jurma, și nici altui procuror din subordine să-și încalce principiile deontologice și de legalitate care guvernează ancheta desfășurată într-un dosar penal. De asemenea nu am avut niciodată vreo discuție cu vreun procuror care ar fi avut în lucru vreo cauză care să mă privească”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, la data la care s-ar fi purtat acea discuție din înregistrare, toate cauzele care-i vizau pe magistrați, inclusiv cu procurori DNA, erau trimise la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție şi este firesc ca acestea să fie soluționate cu celeritate, fie pentru a răspunde pentru faptele lor, fie pentru a li se dovedi nevinovăţia.

„Așa cum rezultă din discuția înregistrată, sesizarea respectivă era informă, adică potrivit art. 294, alin. 2, din CPP – În situația în care plângerea sau denunțul nu îndeplinește condițiile de formă prevăzute de lege ori descrierea faptei este incompletă ori neclară, se restituie pe cale administrativă petiționarului, cu indicarea elementelor care lipsesc. “La final, nu pot spune decât că activitatea de urmărire penală trebuie să se desfășoare cu stricta respectare a normelor de procedură penală, aspect care mi-a guvernat toată cariera mea”, a mai declarat Nistor Călin.
El și Marius Iacob sunt adjuncți în cadrul DNA din 2013, făcând parte din echipa Laurei Codruţa Kovesi. Relația lui Nistor cu Laura Codruta Kovesi s-a răcit, potrivit unor surse din sistem, încă din anul 2015, acesta nefiind de acord cu unele iniţiative ale fostei şefe DNA.
În prezent, Călin Nistor asigură conducerea instituției, fiind ajutat de Marius Iacob, după ce Anca Jurma s-a retras din funcţie ca urmare a apariţiei unei înregistrări în care se plângea de lipsa de autoritate.

Anca Jurma: „Niciodată nu am făcut presiune faţă de vreun procuror”

După apariţia în spaţiul public a dialogului dintre ea şi Florentina Mirică, Anca Jurma a declarat că nu a făcut presiune faţă de nici un procuror, niciodată şi că intenţia ei era să se asigure că dosarele sunt soluţionate conform legii.

„Nu aș fi vrut sa mai adaug ceva la cele deja comunicate de mine în legătură cu înregistrări nelegale ale unor procurori, dar față de cele apărute în presa de astăzi (n.r. duminică) doresc să fac o ultimă precizare: Niciodată, nici cu ocazia discuției invocate, nici cu vreo altă ocazie nu am făcut vreo presiune față de vreun procuror, în niciun mod. Mai mult decât atât, dosarele despre care se face vorbire în acea discuție fuseseră deja declinate la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, a ţinut să informeze Anca Jurma.

Potrivit acesteia, a fost preocupată ca dosarele să fie soluționate conform legii, pe baza probelor administrate și să nu fie ținute în nelucrare şi să înţeleagă de ce sesizări, „informe” sau nu, cu suspiciuni asupra unor procurori, nu au fost soluționate cu celeritate, conform normelor legale, lăsându-se astfel posibilitatea producerii a două riscuri: „fie, dacă respectivul procuror ar fi vinovat, riscul ca acesta să fie lăsat să lucreze nestânjenit în continuare, fie, dacă el ar fi nevinovat, riscul ca asupra lui să planeze în mod nejustificat o umbră”.

„Din acea discuție rezulta că, în viziunea interlocutoarei mele, sesizarea privind pe domnul procuror șef adjunct Nistor Călin intră în ultima categorie menționată mai sus, dar, cu toate acestea, colega nu a considerat oportun să o soluționeze timp de aproximativ un an”, a atacat Anca Jurma.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button