Acţiuni în masivul Parâng, sub îndrumarea şefului Salvamont Zărneşti, pentru formarea şi evaluare de iarnă a salvatorilor montani (FOTO)
Ieri s-a încheiat etapa naţională, de iarnă, de formare şi evaluare a salvatorilor montani din România, acţiune care s-a derulat timp de 16 zile, în staţiunea Rusu – Parâng din Hunedoara.
Conducerea şcolii a fost asigurată de Ciprian Lolu, salvator montan în cadrul formaţiei Salvamont Zărneşti (judeţul Braşov), conform reprezentanţilor Salvamont România.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, singura instituţie abilitată legal pentru pregătirea, atestarea şi reatestarea salvatorilor montani în România.
Peste 200 de salvamontişti debutanţi, aspiranţi sau avansaţi din întreaga ţară au participat la acţiunile organizate în masivul Parâng, iar 11 echipaje de intervenţie în avalanşă, salvator montan plus câine, au parcurs, tot în această perioadă, stagii de formare şi de reatestare la cabana Capra din masivul Făgăraş, sub îndrumarea şefului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.
Formarea pe partea medicală a fost asigurată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul de pregătire SMURD, iar cursurile de salvare cu elicopterul au fost organizate cu ajutorul Inspectoratul General pentru Aviaţie.
Pregătire de minim doi ani şi examen la final, pentru a deveni salvator montan
Anual, reuşesc să parcurgă şi să promoveze formele de pregătire profesională în jur de 60 de noi salvatori montani, astfel că, în prezent, în ţara noastră activează peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproximativ 260 sunt salvatori montani angajaţi.
Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minim doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean sau local al echipei din care face parte şi 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile „debutant”, „aspirant” şi „avansat”.
După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin examen la fiecare trei ani.
În anul 2017 salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.238 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.541 de persoane.
Dintre aceste acţiuni un număr de 2.825 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 2.413 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.