Acte necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde 2024
Acte necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde 2024
Înscrierile în sesiunea Casa Verde 2024 încep pe 27 septembrie și au loc pe site-ul AFM, conform Ministerului Mediului, sesiunea de anul acesta având un buget record de 2 miliarde de lei și o finanțare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare și baterii de stocare a energiei.
Reprezentanții Kilowat recomandă pregătirea chiar din acest moment a documentelor necesare pentru înscrierea în program. Cel mai important de știut este că, pentru a fi eligibili pentru finanțare, numai proprietarii locuinței se pot înscrie și aceștia nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat. Concret, pentru a se înscrie și a fi eligibili în programul Casa verde, aplicanții trebuie să aibă următoarele documente:
Cerere de înscriere în program – completată cu datele necesare (va fi disponibilă odată ce va fi publicat ghidul de înscriere în sesiunea 2024)
Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuinței)
Certificat de atestare fiscală, obținut de la ANAF – dovada că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat; se obţine de la ANAF din județul solicitantului, iar pentru cei care deţin semnătură electronică documentul se poate obține de pe site-ul ANAF, accesând SPV – persoane fizice, se poate crea cont şi fără semnătură electronică urmând paşii prezentaţi în ghidul de pe site-ul instituției
Certificat de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale – DITL – dovada faptului că nu sunt datorii la bugetul local; se solicită la direcția taxe și impozite, completând cererea pentru obținerea certificatului de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, iar documentul se eliberează pe loc
Extras de carte funciară – ANCPI – se poate obţine online de pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliara (www.ancpi.ro) sau fizic la instituție; extrasul de Carte Funciară nu trebuie să fie mai vechi de 60 de zile, iar din acesta trebuie să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea
Casa Verde 2024 – finanțare nouă, neclarități noi și riscuri mai mari
Programul Casa Verde 2024 vine cu o noutate, și anume finanțarea bateriilor de stocare a energiei, ceea ce atrage diverse întrebări și nevoia de informații și detalii pe care aplicanții trebuie să le cunoască. Astfel, românii pot afla gratuit tot ce trebuie să știe despre cum să obțină finanțare prin Casa Verde 2024, de la noutăți, la criterii de eligibilitate, situații neprevăzute și cum pot fi rezolvate, detalii despre baterii, invertor și panouri fotovoltaice, detalii despre cum se va desfășura întreg procesul de la înscriere la a fi independent energetic, într-un ghid complet, o serie de webinarii desfășurate online începând din 4 septembrie, ora 19:00, pe Kilowat.ro.
În cadrul sesiunii live, participanții află și ce așteptări să aibă sau să nu aibă privind Casa Verde și instalarea panourilor solare și a bateriilor și vor primi răspunsuri la întrebările lor despre cum vor scăpa de grija facturilor la energie.
Cum prin Casa Verde 2024 sunt finanțate și bateriile de stocare a energiei, beneficiarii care își doresc autonomie energetică completă au o responsabilitate majoră – alegerea unor baterii adecvate și colaborarea cu instalatori autorizați de ANRE pentru a evita riscuri severe.
Utilizarea unor acumulatori deficitari sau instalarea necorespunzătoare a acestora poate duce la reducerea capacității de stocare a energiei cu peste 50%, la funcționarea deficitară a întregului sistem fotovoltaic sau chiar la incendii. Mai mult, alegerea este cu atât mai importantă cu cât finanțarea prin programul Casa Verde este permisă o singură dată pentru beneficiari.
„La cea mai mică eroare de montaj, bateriile își pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiția inițială și contribuția beneficiarilor devin practic inutile. Recomandarea noastră este ca românii care își doresc să scape de grija facturilor la energie să acționeze responsabil și să lucreze doar cu instalatori autorizați, care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcționeze 10 ani sau 20 de ani cât au garanție, se pot defecta în doar câteva zile. Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate și exploatate corect, își pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare.
Dacă bateriile nu funcționează corect, sistemul fotovoltaic își pierde practic jumătate din utilitate. Deja nu mai putem vorbi de independență energetică sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atât mai riscant cu cât, conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanțare. Altfel spus, Casa Verde este unica noastră șansă de a nu plăti minim 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.
Așadar, Casa Verde 2024 vine cu un mare beneficiu, dar cu o responsabilitate majoră pentru beneficiari: alegerea bateriilor potrivite și a instalatorilor pricepuți.
Beneficiile utilizării bateriilor vor avea efecte maxime în viitor, subliniază specialiștii Kilowat, mai ales atunci când va fi eliminată plafonarea prețului la energie și când prețul la energie va fi mai mare în anumite ore din zi, când consumul este mai mare, adică seara sau anumite ore de vârf. În acest caz, bateriile de stocare vor deveni de interes pentru obținerea independenței energetice și de către românii care nu le folosesc sau nu au sisteme fotovoltaice pe case.
Înfiinţată de către fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Până în prezent, compania a montat peste o mie de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga ţară, din care 30% prin Programul „Casa Verde”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.