Expres

ABERAȚIE COSTISITOARE/ Impozit crescut cu peste 3.000%!!! Vezi unde

  • scan2.jpg
 

Cei ce conduc, la diferite niveluri, Ro­mâ­nia par a ţine mor­ţiş s-o transforme într-o ţară în care este tot mai greu de trăit.

De asta s-a convins, dacă mai era nevoie, un cetăţean din judeţul Braşov, care s-a pre­zen­tat ca un contri­bu­a­bil onest la Ser­viciul Taxe şi Impozite al Pri­mă­riei Zărneşti, pen­tru a achita im­po­zitul pe un teren intravilan agri­col, situ­at pe o su­prafaţă vira­nă dintre  To­hanu Nou şi So­ho­dol.

„Sunt dez­gustat…”
Am avut o surpriză foarte neplăcută – povesteşte omul. Anul trecut, pentru acelaşi teren impozitul a fost de 6 lei, din care am plătit 5 lei, deoarece am achitat înainte de 31 martie şi am beneficiat de acea bonificaţie-reducere. Acum, la ghişeu mi s-a spus că impozitul este de 181 de lei, respectiv 163 de lei după aplicarea reducerii de 10%, adică mai mare cu peste 3.000%!!! Repet, pentru exact acelaşi teren, fără să i se schimbe nimic, nici categoria, nici destinaţia, nimic! Am întrebat cum e posibil aşa ceva, dacă nu cumva e o greşeală, şi mi s-a răspuns sec că aşa e legea. Or, dacă într-adevăr aşa stau lucrurile, asta nu e lege, e fărădelege! În ce ţară s-a mai pomenit ca un impozit să crească cu 3.000% de la un an la altul?! Eu, unul, nu cred că mai există. Este o mare bătaie de joc tot ce se întâmplă! Nu ştiu unde vom ajunge aşa, dar îmi este foarte clar că totul în ţara asta e îndreptat împotriva oamenilor corecţi şi cinstiţi, pe care statul realmente îi spoliază, mizând tocmai pe corectitudinea lor. Sunt dezgustat…”.

„Doamne fereşte, nu se poate!”
Ne-am interesat şi noi, telefonic, la Primăria Zărneşti despre situaţie. Am cerut mai întâi la secretarul localităţii. A răspuns o doamnă, pe care am întrebat-o cum se explică acea majorare de peste 3.000%. Reacţia a fost una de bun simţ, a oricărui om normal care aude o asemenea enormitate: „Doamne fereşte, cum 3.000%? Nu se poate!”.
Am insistat, spunând că suntem în posesia unor chitanţe care dovedesc acest lucru. „Aşteptaţi puţin, să vă dau la telefon pe cineva de la Serviciul taxe şi impozite, cei de acolo ştiu mai multe în chestiunea asta şi poate se va lămuri situaţia”.

A urmat la telefon o altă doamnă: „Aşa este legea, uitaţi-vă în Codul Fiscal, în normele de aplicare, Legea 358/2015 şi HG 1/2016. Noi am şi pus afişe, am anunţat oamenii, asta e situaţia”.

Impozitare „ca şi când”
Ne-am uitat în acele acte normative şi, sincer, n-am înţeles mare lucru din înşiruirea de cuvinte, tabele, coeficienţi. În loc de o reglementare simplă, clară, neechivocă, am dat peste una ce fusese parcă dinadins complicată, astfel încât un om obişnuit să nu priceapă nimic. Cam ca factura la gaz metan, de exemplu. Ne-am interesat şi la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a Primăriei Braşov. De acolo am aflat mai întâi ce ştiam: că impozitul se stabileşte în funcţie de categoria terenului, de zona în care se află şi de rangul localităţii. Apoi, ceea ce nu ştiam; că pentru terenul agricol intravilan, prima bucată de 400 mp din suprafaţă se impozitează ca şi când ar exista o construcţie pe ea, deşi nu există! Păi, în logica asta aberantă, mâine-poimâine am putea fi obligaţi de statul acesta absurd să plătim impozit pe venit ca şi când am fi toţi miliardari, în pofida faptului că, evident, nu suntem!!!

Dublu faţă de municipiul Braşov
Cu toată aberaţia din lege, ceva totuşi nu se leagă. În Braşov, municipiu de importanţă naţională, de categoria I-a, pentru un teren agricol intravilan de exact aceeaşi suprafaţă ca acela de pe terenul viran dintre Tohanu Nou şi Sohodol, situat în zona D, impozitul calculat potrivit aceleiaşi formule alambicate şi absurde este de 93 de lei. Adică jumătate decât a perceput Primăria Zărneşti, oraş de categoria a II-a. Şi-atunci? „Asta e situaţia”???


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button