Expres

ABERANT. La medic nu e obligatoriu, la farmacie cardul ține loc de buletin

  • article_437215_1.jpg
 

Deși nu suntem în Statele Unite, unde permisul de conducere ține loc de act de identitate, oficialii din Sănătate au inclus în metodologia sistemului privind cardul electronic de sănătate sintagma „identificarea asiguratului ori a împuternicitului” cu cardul, ca alternativă la cartea ori buletinul de identitate. 

Pe de altă parte, la trei săptămâni de când sistemul Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) a fost pus în funcțiune acesta continuă să se blocheze, să dea erori. În plus, mulți asigurați, printre care și brașoveni, încă nu au card ori acesta nu mai funcționează după activare. Și asta în condițiile în care despre CEAS se vorbește de cel puțin șapte ani și numai în el, ca parte a sistemului informatizat s-au investit circa 60 de milioane de euro. „Am fost la medicul de familie și l-am activat din aprilie, iar acum nu mai merge. Nu am greșit codul, pur și simplu nu mai merge. Am venit până aici să mi-l deblocheze și mi s-a spus că s-a terminat programul. Păi iar să vin mâine? Și la medic trebuie să mă duc din nou, și tot așa”, ne-a spus o pensionară, pe care agentul de pază o indusese în eroare, funcționarele Casei de Asigurări de Sănătate a Județului (CASJ) fiind acolo, iar una preluându-i cardul pentru a-l debloca. Din câte se pare, femeia va mai avea de făcut drumuri, pentru a primi un duplicat, întrucât cardul său a devenit, nu se știe din ce motiv, inutilizabil. 

Deficiențele legate de funcționare ori de refuzul furnizorilor de a acorda servicii în lipsa cardului au fost sesizate în mare parte telefonic, doar trei sesizări scrise fiind depuse la sediul Casei de Asigurări. „Am avut o sesizare scrisă la adresa unui medic de familie și două la adresa unităților sanitare spitalicești. La spitale a fost o problemă tehnică, rezolvată de colegii de la Informatizare, la medicul de familie s-a făcut o acțiune de control”, a precizat jr. Ancuța Daisa, purtător de cuvânt al CASJ Brașov.

 

Cozi pentru cereri 

De altfel, pentru angajații Casei  Brașov, dar și pentru asigurații care au nevoie de servicii medicale și s-au trezit că nu dețin cardurile de sănătate ori acestea nu funcționează este o perioadă extrem de agitată. Mulți au stat la coadă la ghișeele CASJ și vor mai sta, fiindcă nu se poate rezolva totul cu un singur drum, din păcate. Dacă nu ai card emis sau nu îl găsești la Casă, trebuie să faci o cerere, dacă l-ai pierdut ori ți s-a furat, altă cerere și să vii după duplicat, ca să îl depui și să obții adeverință, la fel. „În primele două săptămâni de aplicare a cardului național, în sensul acordării de servicii medicale în baza acestuia, am eliberat circa 3.300 de carduri: în jur de 800 la ghișeu, iar celelalte au fost preluate de către medicii de familie brașoveni, care au venit în întâmpinarea pacienților și au ridicat cardurile de la noi, pentru asigurații pe care îi au pe listele lor de pacienți”, a explicat Daisa. 

Cu toate acestea, circa 12.000 de carduri de sănătate mai sunt în cutiile CASJ. 

 

Ori cardul, ori buletinul

„Important este faptul că furnizorii de servicii medicale trebuie să acorde servicii medicale și farmaceutice, fie fără accesarea cardului de sănătate, fie cu validarea acestora prin card”, mai spune Daisa. În ceea ce privește bolnavii care au rețete compensate, aceștia își pot achiziționa medicamentele de la farmacie cu sau fără cardul de sănătate. Asigurații au nevoie să prezinte doar buletinul. Deși pentru copii nu s-au emis carduri, iar aceștia sunt asigurați, chiar dacă părinții lor nu sunt, aceștia sunt obligați să prezinte cardul lor. „Oamenii pot să se ducă la farmacie și să li se elibereze medicamentele pe baza datelor din buletin. În ceea ce privește copiii, ca și în cazul persoanelor adulte care trimit pe altcineva să le elibereze rețeta, așa spune legea că aparținătorul sau împuternicitul se identifică ori cu cardul său ori cu buletinul sau cartea de identitate. Să ceară farmacista doar cardul și să se refuze eliberarea este însă un abuz”, a subliniat jurista. 

(L.J.)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button