Expres

A murit un artist uriaș care a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”

A murit un artist uriaș care a primit titlul de ‘Tezaur Uman Viu’

Petre Măsală, unul dintre cei mai iubiți călușari din România și cel mai în vârstă călușar din țară, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani. Vestit pentru pasiunea și devotamentul său față de arta călușului, Petre Măsală a fost primul locuitor din județul Argeș care a primit titlul de Tezaur Uman Viu.

Moartea sa lasă o adâncă tristețe în lumea folclorului românesc, iar moștenirea sa valoroasă va rămâne vie prin călușul pe care l-a interpretat cu atâta măiestrie și emoție.

Eu, la etatea mea, joc mai bine decât ăia tineri, uneori. Lumea mă întrebă mereu: Mă, mai poţi? Da’ mie mi se pare uşor şi am să joc cât oi putea, cât m-or ţine picioarele nu mă las de căluş…”, a delclarat în urmă cu câțiva ani, Petre Măsală, potrivit adevărul.ro.

În vara anului 2023, vătaful de la Stolnici a dat startul primului „Festival de Căluș – Rusaliile la Pitești”, cu strigătul inconfundabil al călușarilor. Interpretând cu pasiune și captivând privirile tuturor prezenților, a adus în centrul atenției arta tradițională a călușului.

Petre Măsală, emblematicul călușar argeșean, a părăsit această lume în dimineața zilei de 17 februarie 2024. Viața sa a fost dedicată cu trudă transmiterii acestei arte către noile generații. Cu un devotament neclintit, el și-a îndeplinit nobila misiune, exprimându-și dorința profundă de a perpetua tradiția călușului:

„Cât trăiesc, vreau să duc mai departe această frumoasă moștenire culturală”.

Poreclit „Sbinghili”, Petre Măsală s-a născut pe 2 octombrie 1940, în comuna Hârsești din județul Argeș. A deprins arta dansului călușăresc de la înțelepții satului, în timp ce îi însoțea pe aceștia în tradiționala sărbătoare a Rusaliilor, admirându-le jocul prin bătăturile caselor. La vârsta de 15 ani, în 1955, a fost primit în ceata călușarilor din Stolnici, deși deja cunoștea acest dans de mai înainte. În acele vremuri, participarea la astfel de activități era permisă doar după atingerea acestei vârste. Din anul 1962, a deținut poziția de vătaf al călușarilor din Stolnici.

În anul 2020, a primit recunoașterea ca Tezaur Uman Viu din partea Comisiei Naționale de Salvare a Patrimoniului Cultural Imaterial, sub egida Ministerului Culturii.

Într-un gest de profundă recunoștință față de vătaful lor, călușarii din Stolnici au programat să susțină „Hora satului” în seara zilei de 17 februarie, într-un omagiu adus memoriei sale.

Dumnezeu sa-l ierte și să-l odihnească în Împărăția Sa pe nea Petre, căruia comunitatea noastră îi datorează prețuire eternă și neuitare veșnică. Considerând că dispariția acestui simbol al tradiției călușului în vatra noastră ne îndoliază aceste zile, vă informăm că HORA SATULUI,eveniment care ar fi trebuit să se desfășoare la Căminul Cultural Stolnici, nu va mai avea loc”, a fost mesajul transmis de Primăria Stolnici.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare