Expres

A murit actorul Teodor Corban

.A murit actorul Teodor Corban.

Actorul Teodor Corban, cunoscut publicului pentru numeroasele roluri de scenă şi de film, a murit. Anunțul a fost făcut de teatrologul Oltiţa Cîntic, marţi dimineaţă, pe Facebook.

S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l știe toată lumea din «Aferim”, unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativă. O producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații.
«Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit», zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele şi şofatul. Rolul care i-a sporit atât de mult popularitatea (e atuul imbatabil al filmului în fața teatrului!) l-a refuzat inițial. Ca sa vezi ironia profesiunii! Ezitările veneau din faptul că nu știa să călărească, dar a învățat și dup-aia a construit personajul strașnic pe care l-am văzut cu toții pe ecrane. În discursul de la Premiile Gopo le-a mulțumit celor doi cai distribuiți în supporting role. Avea mult umor, un umor mucalit, deștept, elaborat! Drum lin către stele, Teodor Corban! Îți simțim deja lipsa”, a scris Oltița Cîntec.

Născut pe 28 aprilie 1957, în Iași, Teodor Corban a avut numeroase roluri în teatru, film, a fost om de radio și televiziune.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului „V. I. Popa” din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi.

Roluri în teatru și film

În Naţionalul ieşean a jucat în numeroase spectacole, printre care: „Chiriţa în balon“ şi „Chiriţa în Iaşi“ de Vasile Alecsandri, regia Ovidiu Lazăr, 1990; „Venexiana“, regia Cristian Hadji-Culea, 1994; „Anecdote provinciale“ de Alexandr Vampilov, regia Ion Sapdaru, 1994; „Chiriţa în provinţie“ de Vasile Alecsandri, regia Ion Sapdaru, 1997; „Visul unei nopţi de vară“ de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru, 1998; „Livada de vişini“ de A. P. Cehov, regia Alexander Hausvater, 2000; „Trei“, adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Puşcaşu şi Ionuţ Cornilă după „Trei pe un balansoar“ de Luigi Lunari, regia Teodor Corban, 2020; „Unchiul Vanea“ de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga, 2020; „Terminal: Brazilia“, de Spiro Scimone, regie colectivă, 2022.

A murit actorul Teodor Corban. A avut, de asemenea, multe prezenţe şi în filme. Printre altele, a jucat în „Aferim!” (2015), „Poziţia copilului” (2013), „După dealuri” (2012), „Portretul luptătorului la tinereţe” (2010) „Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” (2009), „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber” (2009) – Primarul, „Francesca” (2009), „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), „California Dreamin’ (nesfârşit)” (2007), „A fost sau n-a fost?” (2006) – Virgil Jderescu, „Lombarzilor 8” (2006).

A fost recompensat cu: Premiul Excelenţa în domeniul cultural-artistic – „Seara valorilor” 2015, Premiul la categoria ARTE, Gala „Oamenii Timpului“ – 2015, Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Costandin din filmul „Aferim!“ -Gala Premiilor Gopo 2016. Film care a câștigat și Ursul de Aur la Berlin.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Da, dar de ce-a murit? Doar 65 de ani… Putini. Sa nu uitam ca nu a lucrat in mina ca sa se curete repede. Sau la turnatorie. Nici macar varsta medie la care o mierlesc barbatii mioritici sa n-o apuce?… Citeşte mai mult »

Back to top button