Expres

A fost ales noul președinte al Ungariei

A fost ales noul președinte al Ungariei. Tamas Sulyok, în vârstă de 67 de ani, un reputat jurist care a condus Curtea Constituțională din 2016, a depus jurământul în urma votului și va prelua funcția de președinte pe 5 martie, relatează Reuters. Este important de menționat că, în Ungaria, președintele are un rol preponderent ceremonial.

Demisia lui Katalin Novak, prima femeie care a ocupat funcția de președinte în Ungaria, a survenit în urmă cu două săptămâni, recunoscând o “greșeală” în decizia de a acorda grațiere complicelui unui pedofil.

Prim-ministrul Viktor Orban, aflat în mijlocul celei mai grave crize politice de la revenirea sa la putere în 2010, a descris demisia lui Novak drept un “coșmar”. În ciuda acestui fapt, Orban a fost unul dintre susținătorii alegerii lui Sulyok în funcția de președinte.

Cu toate acestea, opoziția a criticat alegerea lui Tamas Sulyok, considerându-l un candidat fără anvergură politică. Mii de persoane au protestat duminică în Budapesta, cerând alegerea șefului statului prin vot universal direct.

Orban speră ca această schimbare să pună capăt scandalului care a stârnit nemulțumiri în rândul populației, determinând zeci de mii de oameni să iasă în stradă la mijlocul lunii februarie, într-o mobilizare fără precedent în ultimul deceniu.

Unitatea națională a fost zdruncinată de această decizie de grațiere“, a declarat liderul naționalist la radio săptămâna trecută, adăugând că doar demisia lui Novak și instalarea unui nou președinte ar putea “restabili unitatea”.

În plus, Orban a promis că va intensifica legislația privind protecția copiilor, inclusiv introducerea unor teste care să evalueze stilul de viață, devianța sexuală și aptitudinea psihologică a celor care lucrează cu minorii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
2 luni în urmă

Am crezut ca l-au ales presedinte pe Putin ca ala e mentorul lor si stapanul slugii Orban. Ca aia spera Orban, sa invinga Rusia iar Ungaria sa devina soviet. Ca doar nu crede ca e egalul lui Putin, ha ha… Citeşte mai mult »

Ultima modificare a 2 luni în urmă de către Willy
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare