Expres

Viață mai bună pentru 550 de persoane vulnerabile

Viață mai bună pentru 550 de persoane vulnerabile

În Racoş a fost inaugurat oficial Centrul multifuncţional de sănătate, igienă şi educaţie, unde persoanele din categoriile defavorizate beneficiază de o serie de servicii menite a le ajuta să se integreze în societate.
Amenajarea acestui centru este una dintre măsurile incluse în proiectul „RACOS – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunităţi şi Susţinere”, implementat de Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB), în parteneriat cu Asociaţia Îngrijire Acasă, Asociaţia de Servicii Sociale SCUT şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov. Acest proiect a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare de 5.499.072.12 lei (1.112.948,69 euro), oferită de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.
Obiectivul acestui proiect a fost implementarea unor măsuri integrate de dezvoltare locală comunitară, în vederea sporirii calităţii vieţii şi creşterii accesului la servicii complexe sociale, medicale, educaţionale, de ocupare şi locative dezvoltate prin proiect pentru 550 persoane provenite din familii vulnerabile şi copii rămaşi „singuri acasă” din comuna Racoş, în paralel cu responsabilizarea, sensibilizarea și conștientizarea cu privire la importanța sprijinirii grupurilor vulnerabile din comunitate, a reprezentanților instituțiilor locale și persoanelor aparținând populației majoritare din comuna Racoș.

Proiectul ar putea fi replicat

Inaugurarea oficială a centrului s-a făcut luni, în prezența preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban, alături de reprezentanţii instituţiilor care s-au ocupat de implementarea proiectului.
Este remarcabil faptul că mai mulţi actori publici şi privaţi şi-au dat mâna pentru a realiza acest obiectiv. Fondurile norvegiene, prin excelenţă, au această adresabilitate şi este bine să le accesăm, deoarece ele vin cu o motivaţie foarte clară: reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European, dezvoltarea locală, reducerea sărăciei, incluziunea romilor, rezolvarea problemelor copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc. Este foarte important ca acest proiect să continue, să aibă sustenabilitate şi să fie replicat şi la nivelul altor comunităţi din judeţul Braşov”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Preşedintele ADDJB, Mihai Pascu, a afirmat că acesta nu este la primul proiect al agenţiei prin intermediul căruia sunt ajutate comunităţile defavorizate. „Colegii mei au fost prezenţi în mijlocul comunităţilor din Gârcini şi Codlea, iar în momentul în care a apărut ideea de proiect la Racoş, mărturisesc că am avut emoţii în privinţa implementării. La Racoş avem o comunitate care într-adevăr are nevoie de ajutor, majoritatea membrilor grupului-ţintă al proiectului sunt copii din comunitatea defavorizată şi merită acest gen de eforturi pentru a beneficia de nişte condiţii mai bune pe care din păcate acasă nu le au”, a spus Mihai Pascu.
Luciana Gliga, directorul executiv al ADDJB, a menţionat că activitatea la Centrul multifuncţional de sănătate, igienă şi educaţie a început de câteva luni, atât pe partea de activităţi educaţionale, cu sprijinul cadrelor didactice ale școlii gimnaziale din comună. De asemenea, ea a menţionat că până în prezent în comunitatea vulnerabilă au fost făcute peste 500 de testări pentru infecții de hepatita A, hepatita B, helicobacter etc.
„Proiectul şi-a atins obiectivele, în sensul în care a reuşit să crească şi să îmbunătăţească din punct de vedere calitativ viaţa pentru 550 de persoane, oferindu-le servicii medicale, consiliere psihologică şi vocaţională, precum şi servicii medicale de calitate”, a afirmat Julieta Gîrbacea, directorul DGASPC Braşov.
„Este un proiect major pentru localitatea noastră şi vreau să mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la această realizare, fiind alături de noi şi acordându-ne tot suportul necesar. Vrem să continuăm proiectul, în beneficiul oamenilor nevoiaşi care să beneficieze de activităţile Centrului multifuncțional de sănătate, igienă și educație”, a menţionat primarul comunei Racoş, Ion Epureanu.


Servicii socio-medicale și recompense

Cele mai multe dintre activităţile incluse în proiect au fost realizate de cele două ONG-uri partenere, respectiv Asociaţia de Servicii Sociale SCUT şi Asociaţia Îngrijire Acasă. Asociaţia SCUT s-a ocupat, printre altele, de consilierea de grup, pentru adulţi, dar şi pentru tineri, „să diminuăm şi să prevenim pe cât posibil toate fenomenele de marginalizare, de discriminare, de abandon şcolar, dar şi să creştem abilităţile parentale şi să contribuim la dezvoltarea personală a familiilor defavorizate”, a precizat directoarea asociației, Mariana Busuioc.
Asociaţia Îngrijire Acasă s-a ocupat de serviciile socio-medicale, 600 de persoane fiind evaluate, iar 100 fiind duse la medici specialişti din Braşov, Râşnov şi Săcele pentru consultații, şi de educaţia nonformală a copiilor.
Tot în cadrul acestui proiect, 235 de familii din comunitate ai căror membri au participat activ la activităţile proiectului au fost recompensate cu bunuri, echipamente şi produse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. Astfel, au fost distribuite 144 sobe, aragaze şi frigidere, 155 pachete cu produse de uz casnic pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit (pilote, lenjerii pat, prosoape, seturi veselă etc.), 235 pachete de produse de curăţenie pentru gospodărie (vopsea lavabilă, detergent) şi 500 pachete de igienă (săpun, gel duş, pastă dinţi, periuţe de dinţi).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare