Expres

97% dintre români nu încap în adăposturile de protecție civilă. Câți au loc în Brașov

97% dintre români nu încap în adăposturile de protecție civilă, în cazul unui dezastru. Statistica vine de la Info Sud-Est, care a colectat datele de la toate inspectoratele pentru situații de urgență (ISU) din țară.

Conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România s-ar putea adăposti În Capitală, 9,28% dintre bucureșteni și-ar găsi un loc în adăpost.

Prin comparație, Finlanda și Elveția au capacitatea de a-și adăposti aproape toți locuitorii. Danemarca și Suedia aproximativ 80% din populație. Germania a început să-și modernizeze adăposturile și să crească bugetul pentru protecția civilă, după războiul din Ucraina.

În statistica realizată de ISE nu sunt luate în considerare subsolurile de blocuri sau gurile de metrou din Capitală.

„De asemenea, din cauza datelor furnizate în mod neunitar de primării, ISU și prefecturi, nu am reușit să identificăm în fiecare caz câte adăposturi publice și câte private există, de aceea am hotărât să folosim în statistică numărul total al adăposturilor, publice și private, existente”.

Raport Info Sud-Est

Județul Timiș și municipiile Galați, Iași și Timișoara nu au transmis informațiile solicitate sau au răspuns incomplet solicitărilor ISE.
Primăria București a refuzat să transmită informațiile cerute și a făcut trimitere la o listă IGSU care nu prezintă, însă, date complete. ISU București-Ilfov a transmis informațiile solicitate.
În municipiile Vaslui, Focșani, Deva și Slobozia sub 1% din populație s-ar putea adăposti în spațiile de protecție civilă.
Între municipiile cu 1-2% capacitate se numără Alexandria, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Giurgiu, Sf. Gheorghe, Călărași, Alba Iulia, Bistrița, Miercurea Ciuc și Piatra Neamț.
Între 2-3% sunt municipiile-reședință Târgu Jiu, Tulcea, Baia Mare, Buzău.
Între 3-4% se află Suceava, Constanța, Arad, Târgu Mureș, Slatina, Râmnicu Vâlcea.
Între 4-5% regăsim municipiile-reședință Oradea, Craiova, Bacău, Cluj-Napoca, Botoșani.
Reșița și Brașov au capacitate puțin peste 5%, Ploiești puțin peste 6%, Brăila și Pitești aproape 7%, iar Târgoviște și Sibiu peste 7%.
București și Satu Mare sunt municipiile cele mai „încăpătoare”, cu o capacitate între 9% și 11%.

Pe județe situația e mai gravă

La nivel de județe situația e mai gravă, conform analizei Info Sud-Est:

Între județele cu 0,5-1% capacitate de adăpostire a populației se numără Alba, Călărași, Sibiu, Tulcea și Suceava.
La 1-2% capacitate se numără județele Mehedinți, Teleorman, Covasna, Hunedoara, Neamț, Mureș, Olt, Maramureș, Botoșani, Harghita, Buzău, Arad, Bistrița Năsăud, Giurgiu, Dâmbovița, Bihor, Bacău, Iași, Vâlcea.
Între 2-3% capacitate se numără județele Gorj, Argeș, Constanța, Prahova și Caraș-Severin.
Între 3 și 4% se află Satu Mare, Galați și Brașov.

De fapt, județul nostru, la o populație de 638.707 persoane, are o capacitate de 3,32%. Sunt 212 buncăre, în care încap 21.208 persoane.
Între 4-5% regăsim Brăila, Dolj și Cluj.
Județul Ilfov stă cel mai bine: are o capacitate de 14,4%.

Brașovul a alocat cei mai mulți bani pentru reabilitarea buncărelor

Municipiile care au alocat cei mai mulți bani în 2022 pentru reabilitarea adăposturilor sunt Brașov, cu 700.000 lei, Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu cu aproximativ 511.000 lei, Târgu Mureș cu 328.000 lei și Galați cu 274.000 lei. Alte primării care au alocat bani sunt: Arad, Bacău, Oradea, Buzău, Cluj-Napoca, Târgoviște, Deva, Zalău și Alexandria.

Majoritatea municipiilor din țară au comunicat că adăposturile dispun de instalații electrice, grupuri sanitare, filtroventilație și apă.

Primăriile care au reabilitat sau igienizat, anul acesta, spațiile de adăpostire sunt Arad, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Sfântu Gheorghe, Târgoviște, Craiova, Târgu Jiu și Tulcea.

Conform unui document realizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe teritoriul României există 4.538 de adăposturi pentru protecție civilă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare