Expres

40 ani de la primul zbor în spațiu al unui român, BRAȘOVEANUL Dumitru Dorin Prunariu

  • conferinta-Prunariu_288155.jpg
 

România celebrează, în aceste zile, patru decenii de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic, doctor inginer Dumitru Dorin Prunariu, printr-o serie de evenimente științifice și culturale, organizate prin intermediul Fundației Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu. Evenimentele au loc atât fizic, în București, Brașov și Timișoara cât și online, pe canalele de social media ale Fundației și ale partenerilor.

Ziua de 14 mai 1981 va rămâne pentru totdeauna un reper important al istoriei contemporane a României. Iar această dată va fi legată, mereu, de numele cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, brașoveanul care este primul român (și singurul, deocamdată) ce a zburat în spațiul cosmic. Pe atunci în vârstă de 28 de ani, Prunariu a petrecut 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute pe orbita Terrei, fiind al 103-lea pământean care a zburat în Cosmos.

Câștig pentru România

„La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord internațional prin care pentru prima dată în istorie un român ajungea în spațiul cosmic”, informează Fundația Dumitru Dorin Prunariu într-un comunicat de presă.

„Ţările care au oameni trimişi în spaţiul cosmic deja sunt încadrate într-un nivel superior între toate celelalte state care au activităţi spaţiale. România s-a remarcat în acest domeniu încă din anii 1970, în 1968 a fost semnat acordul prin care ne-am angajat la activităţi spaţiale internaţionale, să dezvoltăm instituţii, să formăm cercetători, să dezvoltăm experimente cu un nivel de complexitate înalt şi pot spune că acest lucru s-a dovedit după 1990, când vechile instituţii au fost reorganizate şi unele desfiinţate”, a declarat Dumitru Dorin Prunariu la conferința de lansare a evenimentelor aniversare (foto 2). 

El a subliniat că zborul cosmic, ca experienţă umană, a fost unic. „Şi acum mai am anumite trăiri în momente aniversare. Când se apropie data lansării, parcă mai simt fiorul acela pe care l-am avut când racheta purtătoare a plecat de pe platforma 17 a cosmodromului Baikonur şi, consumând 270 de tone de combustibil, în 8 minute şi 15 secunde, m-a plasat alături de partenerul meu de zbor, Leonid Popov, pe orbita circumterestră, la o altitudine de aproximativ 200 de kilometri, iniţial, şi învârtindu-ne în jurul Pământului cu 28.000 de kilometri pe oră”.

Dumitru Prunariu mărturisea într-un interviu din anul 2006 că ar pleca oricând în Cosmos, dacă i s-ar mai oferi această ocazie. „John Glenn, care în 1962 a efectuat primul zbor cosmic orbital american, a mai zburat în Cosmos și la vârsta de 77 de ani, pentru a studia efectele spațiului asupra îmbătrânirii. Dacă s-ar pune problema să reiau pregătirea pentru un zbor cosmic, cred că aș face orice pentru a-mi reintra în formă cât mai rapid. Mi-e dor de Cosmos”.

În spațiu, Dorin Prunariu a avut unul dintre cele mai complexe programe ştiinţifice:  experimente de fizică spaţială, radiaţii cosmice, tehnologii spaţiale, biologie, medicină, psihologie. „A fost un experiment aş zice extraordinar pentru măsurarea radiaţiilor cosmice, pe orbită (…), a fost un device nemaipomenit făcut aici, la Măgurele. Au fost experimentele de biologie-medicină (…). Au fost experimentele psihologice (…) Se pare că au obţinut rezultate foarte interesante privind timpul zborului, stresului etc. asupra capacităţii de lucru a cosmonautului”, a rememorat  Dumitru Haşegan, cercetător, participant la programul spaţial Intercosmos.

Toate acestea au constituit o experienţă unică. Desigur, ne aşteptăm ca, într-un viitor previzibil, să fie repetată”, a afirmat Dumitru Prunariu.

Personalități internaționale și astronauți vor transmite mesaje

Tocmai de aceea, Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu depune toate eforturile să reînvie și să continue această tradiție printr-o suită de evenimente atât științifice cât și culturale. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Printre invitați se vor număra, alături de cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, vor fi și Ioan-Aurel Pop – Președintele Academiei Române și Marius-Ioan Piso – Președintele Agenției Spațiale Române.

Agenda evenimentelor:

14 mai, 14:00 – Eveniment științific la sediul ROSA – Romanian Space Agency

14 mai, 18:30 – Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR Internațional și TVR+

15 mai, 10:00 – Inaugurarea expoziției aniversare la Muzeul Militar Național

17 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității Transilvania din Brașov

18 mai – Conferință cu reprezentanți ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala Gafencu, și recepție pe bază de invitații la Clubul Diplomatic, oferită de MAE cu ocazia evenimentului

19 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității de Vest – Timișoara

22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti

Romfilatelia a emis o emisiune filatelică specială, iar Monetăria Statului a emis o medalie aniversară, precum și insigne dedicate evenimentului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button