31 de școli și grădinițe din Brașov, incluse în programul „Masă sănătoasă”
Lista unităților de învățământ incluse în programul național „Masă sănătoasă” a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul comun al Ministerului Educației nr. 3.840 din 23 februarie 2024 și al Ministerului Agriculturii nr. 81 din 27 februarie 2024, scrie Edupedu.
Cele 450 de școli, aprobate prin H.G. nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul național „Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.
Marți, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru repartizarea sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanțarea Programului Național Masă Sănătoasă. În total au fost incluse 1.223 de școli din țară, pentru 458.833 de elev, iar suma repartizată este de 1.019.223 mii lei, potrivit notei de fundamentare.
În ianuarie 2024, inspectoratele școlare au transmis Ministerului Educației lista școlilor pentru includerea în programul „Masa Sănătoasă”.
Hotărârea de Guvern privind instituirea Programului Național „Masă sănătoasă” a fost publicată în Monitorul Oficial abia pe 15 ianuarie 2024, la trei luni de la începerea școlii, iar lista școlilor ar fi trebuit aprobată în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.
În județul Brașov 31 de școli și grădinițe au fost incluse în acest program. Cele mai multe sunt din mediul rural, din comunități defavorizate. De altfel, școlile intrate pe noua listă a celor care oferă elevilor o masă caldă trebuia să îndeplinească criterii de prezență slabă, risc de abandon școlar și profesori necalificați.
Sunt și unități de învățământ din municipiul Brașov: Școala Gimnazială 14 și grădinițele 2, 3, 7, 10, 12 A, 21, 25, 35.
Lista completă a unităților de învățământ
Masă caldă sau pachet de alimente
Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS) ar trebui să se desfășoare începând cu 1 ianuarie 2024 în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivel național și constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar.
Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.
Tipul de suport alimentar şi modalitatea de distribuire se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie şi se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care îl supune aprobării consiliului local.
Suportul alimentar trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.